Sinds oktober strijden de 'Vrienden van de Rembrandtbrug' voor het behoud van de witte kleur van de brug over het Galgewater. (Foto's: PR).

Omwonenden op de barricade voor behoud witte Rembrandtbrug

Oude panden hun oorspronkelijke kleur teruggeven. Dat is het doel van het kleurenproject van Erfgoed Leiden en omstreken (ELO) waardoor al zo’n 150 panden in de historische kleuren zijn overgeschilderd. Maar niet iedereen is even gelukkig met de voortvarendheid waarmee de gemeente soms te werk gaat. Omwonenden van de Rembrandtbrug bij Molen de Put bijvoorbeeld.

Links de brug zoals ‘ie er nu nog bijligt, rechts een impressie van het toekomstbeeld dat omwonenden schetsen.

In het kader van het Leids kleurenproject wil de gemeente gebouwen en bruggen terugbrengen in de historische kleuren. ELO doet onderzoek naar de mogelijke oorspronkelijke kleuren. “En dat kan inderdaad heel mooi uitpakken. Zoals bij de Grote Havenbrug”, zegt Nicole Zwarts van vorige maand opgerichte ‘Vrienden van de Rembrandtbrug’. “Maar bij ‘onze’ Rembrandtbrug is nu gekozen voor een bruine kleur en de plannen zijn om die komend voorjaar aan te brengen. Door de brug bruin te verven zal deze gezichtsbepalende brug onzichtbaar worden in haar omgeving. Daarnaast is de Rembrandtbrug niet historisch maar pas van 1983.”

Hoe de brug er in het donker uit gaat zien laten de vrienden zien aan de hand van een bewerking waarbij de linkerhelft van de brug bruin is gemaakt.

Het steekt de Vrienden van de Rembrandtbrug dat hen als gebruikers, omwonenden en bedrijven in de omgeving niet de kans hebben gekregen om bezwaar te maken. Zwarts: “Iedere burger in de binnenstad moet een vergunning hebben voor een verandering binnen het beeldbepalende stadsgezicht, maar voor de gemeente zelf geldt dit blijkbaar niet.”

Met de acties willen de Vrienden van de Rembrandtbrug zoveel mogelijk Leidenaren bekend maken met het voornemen om de brug bruin te verven. “En met de ondoorzichtige manier waarop dit besluit is genomen. we vragen de politiek en het stadsbestuur om het besluit terug te draaien en ook andere aspecten dan historische te betrekken bij een definitieve keuze. Veiligheid bijvoorbeeld en een aantrekkelijk stadsbeeld. En de ideeën van gebruikers en omwonenden.

Leiden Maatschappij Politiek rembrandtbrug


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×