Omwonenden op de barricade voor behoud witte Rembrandtbrug

28

Oude panden hun oorspronkelijke kleur teruggeven. Dat is het doel van het kleurenproject van Erfgoed Leiden en omstreken (ELO) waardoor al zo’n 150 panden in de historische kleuren zijn overgeschilderd. Maar niet iedereen is even gelukkig met de voortvarendheid waarmee de gemeente soms te werk gaat. Omwonenden van de Rembrandtbrug bij Molen de Put bijvoorbeeld.

Links de brug zoals ‘ie er nu nog bijligt, rechts een impressie van het toekomstbeeld dat omwonenden schetsen.

In het kader van het Leids kleurenproject wil de gemeente gebouwen en bruggen terugbrengen in de historische kleuren. ELO doet onderzoek naar de mogelijke oorspronkelijke kleuren. “En dat kan inderdaad heel mooi uitpakken. Zoals bij de Grote Havenbrug”, zegt Nicole Zwarts van vorige maand opgerichte ‘Vrienden van de Rembrandtbrug’. “Maar bij ‘onze’ Rembrandtbrug is nu gekozen voor een bruine kleur en de plannen zijn om die komend voorjaar aan te brengen. Door de brug bruin te verven zal deze gezichtsbepalende brug onzichtbaar worden in haar omgeving. Daarnaast is de Rembrandtbrug niet historisch maar pas van 1983.”

Hoe de brug er in het donker uit gaat zien laten de vrienden zien aan de hand van een bewerking waarbij de linkerhelft van de brug bruin is gemaakt.

Het steekt de Vrienden van de Rembrandtbrug dat hen als gebruikers, omwonenden en bedrijven in de omgeving niet de kans hebben gekregen om bezwaar te maken. Zwarts: “Iedere burger in de binnenstad moet een vergunning hebben voor een verandering binnen het beeldbepalende stadsgezicht, maar voor de gemeente zelf geldt dit blijkbaar niet.”

Met de acties willen de Vrienden van de Rembrandtbrug zoveel mogelijk Leidenaren bekend maken met het voornemen om de brug bruin te verven. “En met de ondoorzichtige manier waarop dit besluit is genomen. we vragen de politiek en het stadsbestuur om het besluit terug te draaien en ook andere aspecten dan historische te betrekken bij een definitieve keuze. Veiligheid bijvoorbeeld en een aantrekkelijk stadsbeeld. En de ideeën van gebruikers en omwonenden.

Delen
Zomerbiervaart

28 reacties

 1. Wat een vreselijk lelijk gezicht dat zwart en bruin, onvoorstelbaar dat de gemeente zoiets ongevraagd zou doen; maken zelf zeker nooit gebruik van die brug?

 2. Peter van der Born op

  De gemeente maakt zich sterk om de brug in historische kleuren te schilderen. deze brug is echter van recentere datum, heeft dus geen historische achtergrond. Als dit wordt doorgezet stel ik voor om alle (afschuwelijke) nieuwbouw in de directe omgeving te slopen en daar voor in de plaats historisch uitziende panden te bouwen. Beide plannen lijken mij waanzinnig.

 3. Een van die doorgeslagen ideen van Erfgoed Leiden. Terrasregels, regels in gebieden met beschermd stadsgezicht. Sommige van die brugged zullen vast mooier worden, maar soms slaan ze de plank gewoon mis, en zelfs die mogelijkheid willen ze niet onder ogen zien.

 4. Mooie kleuren juist, we zijn in de loop van de tijd onze smaak verloren en uitgekomen op nietszeggend wit en doorsnee grachtengroen… de binnenstad is er ondertussen enorm op vooruitgegaan door alle oorspronkelijke kleuren terug te brengen!
  Nu maar hopen dat de gemeente dit doorzet en zich niet laat leiden door een paar schreeuwers die het laten lijken dat iedereen tegen is, terwijl het mij niet zou verbazen dat de stille meerderheid gewoon voor is. Maar ja, die hoor je niet.

  • Peter van der Born op

   Deze schreeuwer is het niet met je eens. De achterliggende argumentatie om deze walgelijke kleuren toe te passen slaan nergens op. Als voorbeeld zou heel goed de Morspoortbrug kunnen dienen. Deze brug is van een vergelijkbaar ontwerp en ligt op een steenworp afstand. Ik zou zeggen oriënteer je ter plekke voor je oordeelt.

  • je woont zeker zelf niet in leiden een brug hoort helemaal niet zwart en bruin te zijn dit is een prachtige kleur en is ook nog een prachtige kleur voor de beurt

 5. Carla Schlagwein

  Een kleur die de plank totaal mis slaat in de omgeving moet je niet willen, Wit de kleur van reinheid tegen de kleur die toendertijd met stront is gemaakt. Niet alles was goed in het verleden.

 6. Heel mooi, dat zwart en bruin. De brug mag dan van recente datum zijn, ontwerp en stijl zijn die van een eerdere periode. Dan is het logisch om in het kader van dit project kleuren te kiezen die vroeger gebruikelijk waren voor dergelijke bruggen. Sommige mensen mogen dan gewend zijn aan het huidige wit en zich daarom onder leiding van wat luidruchtige gangmakers verzetten tegen verandering, zoals ze dat wellicht tegen elke verandering zullen doen, maar dat gaat wel over. Straks zijn ze gewend aan de “historische” kleuren en zullen ze zich later verzetten tegen het overschilderen in een iets andere tint bruin. Zo gaan die dingen nu eenmaal. Mensen kunnen zich beter verzetten tegen onwenselijke toestanden die er werkelijk toe doen. Bestudeer de Panama en Paradise Papers eens, bijvoorbeeld, of wat Leiden betreft, maak je eens boos over het verbrassen van de Nuongelden door gemneenteraad en college.

 7. Piet Pekelharing op

  En wat dacht de goegemeente ervan indien de brug in alle kleuren van de regenboog werd geschilderd?

 8. David Zock

  Gemeente Leiden wil de tijd terugdraaien naar het jaar 1800. Binnenkort gaan we ook weer kaarsen ipv lampen in de lantaarnpalen doen en de grachten worden de kleur van de lakens die de fabrieken die dag maken..
  Historie is mooi maar vooruitgang is beter!

 9. de brug moet gewoon wit blijven en als de gemeente toch besluit om het een andere kleur te gaan maken over leg dan het eerst met de bewoners die er elke dag er op kijken en luister na de bewoners
  en wat vind men van die nieuwe parkeerplaats bij de molen de valk of bij de gare markt waar ook zo parkeerplaats komt wat zal dat gekost hebben

 10. Peter van der Born op

  De Magere Brug in Amsterdam is gebouwd in 1934 volgens een eerder model uit 1691.
  Deze brug is wit geschilderd. Laat de Rembrandtbrug wit. De buurt is al opgescheept met een foeilelijk beeld van een gekleurd persoon op een terp, Rembrandt voorstellend. Ook daar had bruin de voorkeur !

 11. Op de website van De Vrienden van de Rembrandtbrug, http://www.rembrandtbrug.nl hebben we inmiddels een video en een brief geplaatst, waarin we onze argumenten nog eens duidelijk op een rij zetten. We pleiten er voor dat de gemeente alsnog een vergunning aanvraagt, en dat daarmee een inspraaktraject gestart wordt, waarin de omwonenden en alle andere vrienden van de brug, hun zienswijze kunnen geven.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.