Roken en identiteit, nieuwe muurformules en Oude Grieken

Deze week in de uitzending van Science071: In gesprek met Miguel John Versluys over de tradities van de Oude Grieken, Dr. Eline Meijer over haar promotieonderzoek naar de identiteit bij roken en onze redacteur Daan van Veen was bij de onthulling van nieuwe muur formules. Uiteraard hebben we ook weer het laatste wetenschapsnieuws, deze week met redacteur Joey Citroen. 

Succesvol stoppen met roken blijkt beter mogelijk als je jezelf kunt zien als niet-roker. Psycholoog Eline Meijer heeft ook ontdekt dat gestopte rokers die daarin niet slagen een grotere kans op terugval hebben. Dat komt vaker voor bij rokers met een lagere sociaaleconomische achtergrond. 

Woensdag 22 november was de onthulling van de nieuwe muurformules in Leiden. In het academiegebouw werden 3 nieuwe muurschilderingen met belangrijke formules van Leidse wetenschappers gepresenteerd, samen met de nieuwe bijbehorende website www.muurformules.nl. Onze redacteur Daan van Veen ging in gesprek met Ivo van Vulpen, Sense Jan van der Molen en wethouder Robert Strijk. 

Oude Grieken blijken blijken nog steeds goede leermeesters. Hoe ze zorgden dat innovaties geaccepteerd raakten is hier een goed voorbeeld van. Een groep classici, onder Leidse leiding, gaat hier onderzoek naar doen dankzij de grootste NWO-subsidie die er is. Miguel John Versluys sprak hierover in de uitzending. 

Joey Citroen heeft het deze week in het wetenschapsnieuws over nader onderzoek naar een ‘pauze in de klimaatverandering’ en verschillende dieren: honden, apen en dolfijnen.

 

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×