Verkamering en fietsparkeren problematisch in binnenstad

8

Verkamering zorgt ook in de binnenstad in toenemende mate voor problemen. Dat was een van de zaken die werden aangekaart door Buurtcomité Hogewoerd e.o. en wijkvereniging Pieters-& Academiewijk tijdens hij bezoek dat het Leidse college van burgemeester en wethouders vrijdag aan de Binnenstad-Zuid bracht.

Er werd verzameld bij studentensociëteit SSR aan de Hogewoerd, vervolgens wandelde het gezelschap via  het Levendaal door de Haver- en Gortbuurt en het Plantsoen naar de Garenmarkt.

Reanne van Kleef in gesprek met enkele leden van het Buurtcomité Hoge Woerd e.o.

Onderweg werden de stadsbestuurders bijgepraat door de bestuursleden van de wijkvereniging en ook door individuele bewoners die in de deuropening van hun woning een toelichting gaven op zaken die in hun straat spelen. Ook onderweg stuitte het college al op een aantal problemen. Zo was het vrijwel onmogelijk om de Plaatsteeg in te lopen door de enorme hoeveelheid fietsen die er stonden geparkeerd. 

Chris de Waard in gesprek met Adri Klaassen van wijkvereniging Pieters- en Academiewijk en Levendaal-West (PAL).

Die fietsen worden veroorzaakt door het grote aantal horecabedrijven in de omgeving, zo kreeg het college te horen. Maar ook door het toenemende aantal panden dat wordt verkamerd en door de nieuwe studentenwoningen die zijn gebouwd aan de Langebrug.

Die studenten en andere tijdelijke bewoners hebben ook geen positieve invloed op de wijk, zo viel ook te beluisteren. Het aanplanten van groen is aan hen doorgaans niet besteed. Dat is ook goed te zien rond het compleet versteende DUWO-complex aan de Langebrug.

De verkamering neemt volgens de bewoners steeds meer toe, omdat panden daardoor meer waard worden. Bewoners gaan door die hoge verkoopprijzen sneller over tot verkoop van hun huis en de nieuwe eigenaren maken er vervolgens weer een studentenhuis van. Burgemeester Lenferink wil niet meteen aannemen dat verkamering toeneemt in het gebied: “Je ziet ook een tegengestelde beweging, waarbij er juist weer gezinnen in een pand trekken dat eerder was verkamerd.”

Na afloop van het wijkbezoek nam Chris de Waard een aantal van de opmerkingen van de wijkbestuurders door met burgemeester Lenferink.

Een andere wens die uitgebreid door de bewoners werd besproken met de burgemeester en de wethouders was een wens voor een autoluw gebied rondom de Pieterskerk. Volgens de buurt het mooiste stukje Leiden, maar met onder andere langsdenderend vrachtverkeer en heel veel auto’s. Dat vond Lenferink een mooi punt om aan te kaarten bij de verschillende politieke partijen die de komende maanden op campagne gaan voor de verkiezingen van maart 2018: “Want een gebied wel of niet autoluw maken is echt een politieke keuze.”

Het Buurtcomité Hoge Woerd e.okaartte nog een probleem in het Plantsoen aan. Daar zijn de vuilnisbakken weggehaald. Met name bij de fontein waar bankjes staan zorgt dat voor overlast. “Het resultaat is dat iedereen daar z’n vuil gewoon op de grond gooit. Ook groepen die daar zitten,’s avonds een pizzakoerier twintig pizza’s laat brengen en vervolgens de dozen daar achterlaten. Er staan wel vuilnisbakken bij de ingang, maar daar lopen ze niet naar toe om iets weg te gooien.”

 

Delen
Zomerbiervaart

8 reacties

  1. Het is mij (en ongetwijfeld vele anderen) inderdaad herhaaldelijk opgevallen dat het Plantsoen op vele plekken ontsierd wordt door zwerfvuil. Dat was vroeger nooit zo. Hopelijk plaatst men de bakken er weer terug (graag donkergroen verven) en is dit probleem daarmee opgelost.

  2. Uit het handboek kwaliteit openbare ruimte van de gemeente Leiden: Met name in groengebieden moet terughoudend worden omgegaan met het plaatsen van afvalbakken. De ervaring uit het land leert dat bezoekers die iets te drinken of eten meenemen naar een park bij het niet aanwezig zijn van afvalbakken het afval zelf mee terug nemen. Wanneer
    overlast situaties ontstaan, kan alsnog worden overwogen om afvalbakken te plaatsen.

  3. Ook in transvaal is dit een groot probleem. Er zijn nu bijna meer huizen verkamerd dan bewoond door gezinnen. En de fietsen staan overal en nergens. Ook als er illegaal verkamerd word en je meld het kan de gemeente niks doen. Is het dan klaar dan krijgen ze toch de vergunning…

  4. Joop J.Gijsman op

    Op een informatieavond bij de Dienst Milieu en Beheer werd gemeld dat het heel moeilijk is om te weten wanneer vuilnisbakken vol zijn en geleegd moeten worden. Sommigen zouden dan tweemaal per dag geleegd moeten worden maar je weet niet welke en je kunt ze niet steeds allemaal nalopen. Bovendien ligt er steeds veel afval naast. Er zijn nu bij de uitgangen van het Plantsoen grotere bakken geplaatst met een chip die automatisch meld wanneer de bak 70% vol is

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.