Raad Oegstgeest neemt afscheid van wethouder Tönjann

Gisteravond heeft de gemeenteraad van Oegstgeest afscheid genomen van wethouder Wendelien Tönjann, die vanaf 1 december aan de slag gaat bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De burgemeester en de fractievoorzitters van alle partijen bedankten Tönjann voor haar bijna 15 jaar durende inzet voor Oegstgeest.

Wendelien Tönjann begon in 2003 als steunfractielid voor de VVD en ging na een jaar verder als raadslid. In 2010 werd ze wethouder voor de VVD, waarna ze in 2014 voor een tweede termijn ging. In september maakte ze bekend dat ze vervroegd haar taken neer zou leggen. Tönjann werd gisteravond bedankt voor haar grote inzet voor Oegstgeest en haar vasthoudendheid. “Ze knokte echt voor het dorp”, aldus burgemeester Jaensch. “Als je Wendelien om een opdracht stuurde, dan wist je dat ze haar mannetje stond.”


Burgemeester Emile Jaensch van Oegstgeest in gesprek met IJsbrand Terpstra

Tönjann was wethouder voor de VVD. Haar partijgenoot Sven Spaargaren sprak haar als laatste van alle fracties toe tijdens de raadsvergadering. “Volgens mij hebben we hier de vrouw met de langste staat van dienst voor het dorp”, waarmee hij doelde op de vijftien jaar dat ze actief is geweest. Eerder op de avond maakte hij al bekend dat er geen opvolger voor Tönjann komt, aangezien de periode tot de verkiezingen in maart nog te kort is.

Tot slot sprak Tönjann de raad zelf toe. “Vanaf volgende week vrij op donderdagavond, een raar idee.” In de afgelopen jaren was ze verantwoordelijk voor veel lastige dossiers in Oegstgeest, zoals de RijnGouweLijn, Knoop Leiden West en brug Poelgeest. “Dat voelde in het begin als de dood of de gladiolen”, aldus Tönjann tegen de raad. Dat het bestemmingsplan van brug Poelgeest gisteren door de raad is goedgekeurd, past bij de manier waarop ze afscheid neemt. “Veel dossiers zijn eigenlijk wel afgerond en daar deed ik het voor”, aldus Tönjann.


Wendelien Tönjann na haar afscheid in gesprek met IJsbrand Terpstra


De afscheidstoespraak van Wendelien Tönjann in de raad van Oegstgeest

Oegstgeest Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×