De locatie waar de brug moet komen (bron: Google Maps)

Brug Poelgeest na 12 jaar definitief in zicht

Na meer dan tien jaar lijkt brug Poelgeest er definitief te komen. Zowel in Oegstgeest als in Leiden staat de gemeenteraad achter de komst van de brug, bleek gisteren tijdens de behandeling van het voorstel. Daarmee komt er een einde aan jarenlang politiek getouwtrek.

Al sinds 2004 gaat het over de brug Poelgeest, die de Oegstgeester wijk Poelgeest aan Leiden moet verbinden. In 2006 lag eenzelfde plan voor als nu, maar toen werden er procedurele fouten gemaakt. Daardoor moest het hele proces over worden gedaan. In 2016 bleek vervolgens dat de brug zes ton duurder zou worden, waarna er nieuwe afspraken moesten worden gemaakt tussen de twee betrokken gemeentes. Na ruim 12 jaar zijn de twee gemeentes nu akkoord en lijkt de komst van de brug definitief.

In Leiden werd er gisteren in de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling over het plan gesproken. Volgende week wordt het plan pas definitief in de gemeenteraad besproken, maar nu is al duidelijk dat een meerderheid van de partijen voor zal stemmen. Fel tegenstander van de brug over de Haarlemmertrekvaart is de SP in Leiden. “Ons belangrijkste bezwaar is dat dit een nieuwe hoofdontsluiting van de wijk is die veel gebruikt zal gaan worden”, ligt duoraadslid Antoine Theeuwen toe. “De mensen die daar op een woonboot wonen en de mensen op het Trekvaartplein gaan daar heel veel last van krijgen.”


SP-duoraadslid Antoine Theeuwen over zijn bezwaren tegen de brug Poelgeest.

Volgens de Leidse wethouder Robert Strijk is het juist belangrijk dat de brug er komt. De inwoners van de wijk Poelgeest in Oegstgeest kunnen nu alleen via een brug aan de Lange Voort naar hun wijk. Voor hen zou een tweede brug een verbetering van de bereikbaarheid betekenen. “Dan kan Arriva er bijvoorbeeld met een bus gaan rijden en komen er betere fietsroutes.” De kritiek van de SP gaat volgens Robert Strijk deels over het besluit dat in 2006 is genomen. “Maar een vorige raad heeft dat toen besloten, dus voeren wij dat nu uit. Dat is betrouwbaar bestuur.”


Reanne van Kleef in gesprek met de Leidse wethouder Robert Strijk over de brug.

In Oegstgeest werd het bestemmingsplan van de plek waar de brug moet komen begin november al besproken. Wethouder Wendelien Tönjann gaf toen aan dat het huidige plan het best haalbare is voor Oegstgeest. Daarnaast vond ze het tijd dat er nu eindelijk een besluit genomen gaat worden. “Dit is een project wat al zeker 12 jaar loopt. Er zijn altijd voor- en tegenstanders en dan moet je kijken naar het algemeen belang.” Gisteravond werd het bestemmingsplan – inclusief de brug – door de gemeenteraad in Oegstgeest vastgesteld. “Dit is een mooie stap naar een brug”, zei burgemeester Emile Jaensch van Oegstgeest over het raadsbesluit.

Dat er nu een politieke meerderheid is, betekent nog niet dat er nu ook direct kan worden begonnen aan de bouw van de brug. Eerst komt er nog de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen het vastgestelde bestemmingsplan, waarna er ook nog beroep kan worden aangetekend bij de Raad van State. De kans dat dat in dit geval gaat gebeuren lijkt groot, wat zou betekenen dat definitief uitsluitsel over de brug nog zeker een jaar op zich kan laten wachten.

Leiden Oegstgeest Politiek Brug Poelgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×