Merijn Tinga stuurt de komende periode tien deurwaarders op pad naar directeuren van bedrijven die plastic maken of gebruiken. Ze krijgen een juridisch document waarin ze worden geconfronteerd met de gevaren en gevolgen van plastic zwerfafval. (Foto: PR).

Plastic Soup Surfer stuurt eerste deurwaarder naar Albert Heijn

Directeur Cees van Vliet van Albert Heijn is aanstaande woensdag de eerste directeur die een door Leidenaar Merijn Tinga gestuurde deurwaarder op de stoep krijgt. Deze komt een zogeheten ‘desbewustheidsexploot’ betekenen.

In dit stuk staan de gevaren omschreven van plasticafval als dit in milieu terecht komt. De directeur wordt hierdoor aantoonbaar op de hoogte gesteld van de gevaren en gevolgen van ‘zijn’ plasticafval en doet een direct moreel appel op hem. In het stuk worden maatregelen voorgesteld; bijvoorbeeld de invoering van statiegeld als effectief middel om te voorkomen dat plastic wegwerp drankverpakkingen in het milieu terecht komen.

Tinga: “Albert Heijn is het grootste en machtigste lid binnen de supermarktbranchevereniging (CBL) en Albert Heijn bestuurder Cees van Vliet is de enige van de elf directeuren die niet is ingegaan op mijn uitnodiging en waarmee ik dus geen contact heb gekregen ondanks herhaalde verzoeken van mijn kant.”

Van Vliet is afgelopen week op de hoogte gesteld van de komst van de gerechtsdeurwaarder. Het is aan de Albert Heijn-directeur zelf om te bepalen of en hoe hij de gerechtsdeurwaarder al dan niet vergezeld van de Plastic Soup Surfer zal ontvangen. “Als je er als directeur en onderneming voor kiest om plastic te gebruiken als verpakking dan behoor je volledige verantwoordelijkheid te nemen”, zegt Tinga.

“Iedereen weet dat er kans is dat plastic als zwerfafval kan eindigen in gracht, strand of zee. En elk stuk plastic verpakking dat in het milieu belandt is er een teveel. Plastic breekt niet biologisch af. Bacteriën en schimmels kunnen plastic niet verteren met als gevolg dat plastic door verweringen en UV afbrokkelt in kleinere stukjes. Het hoopt op in de zeeën en oceanen en wordt opgenomen in de voedselketen”.

Vandaag is ook de zogenaamde ‘Statiegeldalliantie’ gelanceerd. Daarin bundelen 21 maatschappelijke organisaties uit Nederland en Vlaanderen hun krachten om de regeringen in beide landen ertoe te bewegen statiegeld op alle PET-flessen en blikjes in te voeren. Volgens de deelnemende partijen is de strijd om statiegeld niet alleen zaak van milieuorganisaties die willen laten zien dat er een breed draagvlak is voor de invoering.

Onder de Nederlandse deelnemers zijn onder meer gemeente Weert, Milieucentrum in Rotterdam en Utrecht, en Stichting De Noordzee. In Vlaanderen doet onder meer TestAankoop mee, de consumentenorganisatie van België met 350.000 leden. Ook Limburg.net heeft zich aangesloten, dat afval inzamelt in 45 gemeenten.

Economie Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×