De Staalwijkstraat is één van de karakteristieke straten in Tuinstad-Staalwijk. (Foto: PR).

Vierde historische bijeenkomst Tuinstaal Vertellingen

Op zondag 10 december houdt stadshistoricus Cor Smit In het kader van de Tuinstaal Vertellingen een lezing over ‘Woningbouw in Tuinstad-Staalwijk’. Het vindt plaats in de Buurtontmoetingsplaats (BOP) aan de Herenstraat 61.

De lezing gaat vooral over de complexen van de verschillende woningbouwverenigingen. Tegenwoordig zijn dat De Sleutels en Ons Doel. Toen de wijk gebouwd werd, waren woningbouwverenigingen nog verenigingen van woningzoekenden en huurders zelf. De leden bepaalden wat er gebeurde. De verenigingen verdeelden zelf de woningen. Ze speelden bovendien een veel grotere rol in het sociale leven van de wijk.

Cor Smit, schrijver van het boek ‘Van tuinen tot stadswijk’ over de geschiedenis van de wijk, vertelt wie de oprichters en eerste bewoners waren, wat ze wilden bereiken en over de rol die zij in het sociale leven speelden. Na de Tweede Wereldoorlog veranderde dit. Ook de renovaties van de jaren zeventig en tachtig én de recente renovatie rond de Seringenstraat komen uitgebreid aan bod. Verder staat hij stil bij de verschillen en overeenkomsten tussen de sociale en de particuliere woningbouw in de wijk.

De lezing begint om 14.30 uur, de toegang is gratis.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×