Begin december nemen Voorschotense basisscholieren de raadzaal in het gemeentehuis over. (Foto: Chris de Waard).

Voorschotense basisscholieren krijgen les in besturen gemeente

Wat doet een regering of een gemeenteraad en hoe werkt de politiek? Dat is binnenkort geen geheim meer voor een groot deel van de Voorschotense basisscholieren. Samen met de gemeente Voorschoten en het educatieve doe-programma Democracity maken leerlingen van groep 8 binnenkort voor het eerst kennis met democratische besluitvorming als ze in het gemeentehuis letterlijk een stad gaan bouwen.

Democracity is een interactief spel. De organisatie van het project is in handen van ProDemos, het Huis voor Democratie. Zij komen met de materialen naar de raadszaal van het gemeentehuis en begeleiden de leerlingen in de uitvoering van het spel.

Democracity bestaat uit verschillende elementen van een stad: woningen, sportfaciliteiten, scholen, groen en bijvoorbeeld de brandweer. Voor de inrichting van de stad richten de kinderen verschillende politieke partijen op. Zij ervaren tijdens het spel dat overleg, argumentatie, meerderheid en consensus nodig zijn in een democratische samenleving. Tegelijk wordt de interesse gewekt voor democratische besluitvorming.

Aan het einde van de les zijn leden van de Voorschotense politieke partijen aanwezig om met de kinderen te praten over hun werk in de fractie en de gemeenteraad. Dankzij een donatie van Stichting Katapult uit Voorschoten kunnen alle leerlingen van de groepen 8 uit Voorschoten aan het project deelnemen. Zes scholen hebben zich voor dit project ingeschreven.

De lessen vinden plaats in de week van 4 tot en met 11 december. Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur is het een mooie gelegenheid om leerlingen uit groep 8 op deze speelse wijze meer te leren over het besturen van een gemeente.

Maatschappij Onderwijs Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×