Ambassadeur Aviv Shir-On overhandigde de Yad Vashem onderscheiding in de Joodse Synagoge aan het Levendaal. (Foto's: Chris de Waard).

Yad Vashem onderscheiding postuum uitgereikt in Leidse synagoge

Donderdagmiddag heeft de Israëlische ambassadeur in ons land de Yad Vashem onderscheiding uitgereikt aan Mieke Beishuizen – Van der Laan uit Voorschoten. Mieke die eigenlijk Mia Emanuela Coster heet nam de onderscheiding postuum in ontvangst voor haar adoptieouders Hendrik en Pieternella van der Laan die haar als driejarig meisje in de Tweede Wereldoorlog in hun woonplaats Sneek lieten onderduiken.

Chris de Waard was bij de plechtigheid aanwezig en sprak met de Voorschotense burgemeester Bouvy en met Mieke Beishuizen – Van der Laan.

De driejarige Mia werd in 1943 net op tijd ondergebracht bij haar latere adoptieouders in Sneek. Haar eigen ouders hebben de oorlog niet overleefd, haar adoptieouders overleden in 1979. Voor die laatste was de onderscheiding die nu is uitgereikt. De Yad Vashem is bedoeld voor niet-joodse mensen die hun eigen leven in de waagschaal stelden door in de Tweede Wereldoorlog Joodse medemensen te helpen.

Leiden Maatschappij Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×