Leiden en het Japanse Nagasaki hebben een stedenband en gaan meer samenwerken. Burgemeester Lenferink heeft tijdens een bezoek aan Nagasaki de stedenbandverklaring ondertekend. (Foto's:  © Sean van der Steen / Universiteit Leiden).

Leidse stedenband met Nagasaki in teken van kennisuitwisseling

De huidige vriendschapsband tussen Leiden en het Japanse Nagasaki is omgezet naar een stedenband. Leiden en Nagasaki zijn nu officieel zustersteden. Burgemeester Lenferink heeft tijdens een bezoek aan Nagasaki de stedenbandverklaring ondertekend. De stedenband werd afgelopen donderdag ook in Leiden gevierd met een bijeenkomst in het stadhuis.


Wethouder Paul Dirkse legt uit wat stedenbanden voor Leiden betekenen en directeur Kris Schiermeier van het Sieboldhuis vertelt waar je Japan in Leiden nu al terug kunt vinden. Dit relatie tussen Leiden en Japan zal de komende jaren alleen maar duidelijker worden. Onder andere door een boom uit Hiroshima die in het Singelpark bij het Blekerspark komt te staan. 

Sinds 2013 bestaat er al een vriendschapsband tussen Leiden en Nagasaki. Bij de evaluatie van het Leidse stedenbandbeleid heeft de gemeenteraad gevraagd om de contacten te versterken en een officiële stedenband aan te gaan. Deze stedenband biedt kansen het netwerk in Japan verder uit te bouwen ten behoeve van de Leidse kennisinstellingen, de musea en het bedrijfsleven.

Sinds 1600 heeft Nederland betrekkingen met Japan. Op het eiland Deshima bij Nagasaki was een oude Nederlandse handelsnederzetting gevestigd. De relatie van Nagasaki met Nederland en Leiden liep destijds voor een groot deel via de heer Von Siebold. Von Siebold werd door de Nederlandse regering naar Japan gestuurd met de opdracht informatie te verzamelen over Japan voor collecties in Nederland. In Leiden is het Japanmuseum Sieboldhuis gevestigd.

Naast burgemeester Lenferink waren de Universiteit Leiden, het LUMC, museum Naturalis, Japan museum het Sieboldhuis en Museum Volkenkunde aanwezig bij de plechtigheden rond de opening van de brug die Deshima met het vasteland van Nagasaki verbindt.

In de dagen voorafgaand aan het bezoek aan Nagasaki bracht burgemeester Lenferink een werkbezoek aan Taiwan. De burgemeester grijpt het bezoek aan Taiwan en Japan ook aan om de goede relaties met enkele op het Leidse Bio Science Park gevestigde bedrijven te versterken

 

Advertentie

Leiden Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×