Merijn Tinga met AH-CEO Cees van Vliet. (Afbeelding: SBS6).

Plastic Soup deurwaarders deze week naar Lidl, Pepsi Jumbo en Coca Cola

Afgelopen woensdag kreeg Albert Heijn bestuurder Cees van Vliet als eerste CEO ter wereld een ‘plastic soup exploot’ overhandigd door de gerechtsdeurwaarder. Een juridisch stuk waarmee Albert Heijn en de directeur gewezen worden op hun verantwoordelijkheid ten aanzien van de plastic vervuiling.

Morgen volgt de confrontatie met Coca Cola directeur Jaap Wassink die om 11.45 uur een deurwaarder kan verwachten bij het hoofdkantoor in Rotterdam. Later deze week staan ook Pepsi, Jumbo en Lidl op het programma.

De komende anderhalve week zijn cruciaal voor de statiegelduitbreiding naar kleine plastic flesjes. Tinga: “Het is hét instrument dat tot 90% van de drankverpakkingen uit het zwerfafval houdt. 50 tot 100 miljoen plastic flesjes belanden elk jaar als zwerfafval op straat.”

Op 13 december wordt in de Tweede Kamer de motie behandeld die Tinga in februari aanbood aan de Tweede Kamer. Daarin wordt de regering opgeroepen om te zorgen voor een reductie van 90% minder plastic zwerfflesjes binnen drie jaar. Dan zal ook de staatssecretaris zich moet uitspreken met welk middel ze denkt dit resultaat te behalen. Statiegeld óf de ‘mix van maatregelen’ waarmee de industrie het nu al zestien jaar mee mocht proberen en  waarmee nooit de beloofde 90% zal worden gehaald.

Het op pad sturen van de deurwaarders vormt een voorlopig hoogtepunt in de strijd van Tinga tegen de vervuiling door zwerfplastic. “Ik ben geweldig veel dank verschuldigd aan iedereen die mij en mijn team in de afgelopen campagnes heeft gesteund. De gerechtsdeurwaarders waren er zonder jullie donaties nooit gekomen. Ik heb mij afgelopen jaar volledig ingezet voor de bewustwording rond de gevaren en effecten van plastic afval. Ik geloof dat het invoeren van een maatregel als statiegeld een zeer belangrijke stap is in de preventie maar ook in de bewustwording.”

Leiden Maatschappij Politiek Plastic Soup Surfer


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×