Omwonenden en bomenbond woedend op Ankerparkplannen wethouder Dirkse

Wijkbewoners en de bomenbond hebben een ‘brief op poten’ gestuurd aan de Leidse wethouder Dirkse over diens plannen met het Ankerpark. Dirkse schreef eind oktober in een brief aan de gemeenteraad dat het overleg met betrokken bewoners over een ontwerp voor het even verderop gelegen Katoenpark is vastgelopen.

De briefschrijvers zien veel raakvlakken met het gevolgde proces rond het Ankerpark en willen dat de raad ingrijpt. “De wethouder wil de vervuilde bodem van het park nu eerst laten saneren. Dat gaat gepaard met grootschalige bomenkap en het afgraven van de grote heuvel,” zo staat in de brief waarvan een kopie aan de raadsleden is gestuurd.

De briefschrijvers voelen zich buiten spel gezet door de wethouder en verwijten hem slinkse zijwegen te bewandelen. “Iedere ontwerp-optie waarbij de heuvel in het Ankerpark blijft bestaan en er geen of nauwelijks bomen worden gekapt, is zonder enige verdere dialoog buiten de orde geplaatst,” zo schrijven de bewoners. “Zo wordt ook dit onderdeel van het Singelpark meegezogen in een moeras van ondoorzichtige besluitvorming waarbij zaken als betrokkenheid van buurtbewoners of de belangenafweging die hoort bij kap van bomen in een Groene Kaart-gebied geen enkele rol meer lijken te spelen.”

Dat het niet lekker loopt tussen Dirkse en de betrokkenen bij de ontwerpplannen voor delen van het singelpark blijkt ook bij andere deelgebieden. In de brief die Dirkse eind oktober naar de raad stuurde meldt hij dat het overleg met betrokken bewoners en organisaties over het Katoenpark en het Lakenplein is vastgelopen en dat hij een afkoelingsperiode van enkele maanden inlast om de gemoederen tot bedaren te brengen. Pas na de verkiezingen wordt er met een nieuw team verder gepraat.

Ook de plannen die afgelopen week zijn gepresenteerd voor het Blekerspark worden niet door iedereen met gejuich ontvangen. Woonbootbewoners aan de Herensingel vrezen voor hun rust en privacy en ook de Historische Vereniging Oud Leiden ziet helemaal niets in het definitief ontwerp dat in hun ogen een veel te hoog Efteling-gehalte heeft.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×