PvdA en SP willen af van onveilige geisers in Leidse woningen

9

De fracties van de PvdA en de SP in Leiden maken zich zorgen over de veiligheid van bewoners die nog een geiser in huis hebben. Aanleiding voor de hernieuwde onrust is de ontruiming van de Valkenhorst in de Merenwijk. Daar sloegen bewoners in de nacht van zondag op maandag alarm toen verschillende mensen onwel werden. Een hoge concentratie koolmonoxide vanwege een kapotte geiser bleek de oorzaak.

De twee partijen willen van het Leidse college weten hoeveel mogelijk onveilige geisers er nog aanwezig zijn in Leidse woningen. “Een veilig huis is voor alle inwoners van Leiden van groot belang,” daarom dringen onze fracties al langer aan op het versneld vervangen van geisers,” zeggen duoraadslid Elwin Wolters van de PvdA en SP-raadslid Han Dirks. “Het incident aan de Valkenhorst onderstreept hiervan het belang en kan hopelijk als een wake up call voor alle betrokkenen gelden.”

Al in 2015 nam de Leidse raad de motie ‘Investeren in Thuis II’ aan. Daarin werd het college opgeroepen om 750.000  euro uit de duurzaamheidsgelden in te zetten om samen met de Leidse woningbouwcorporaties versneld hoogrendementsketels in corporatiewoningen te installeren. De partijen vragen nu ook hoeveel geisers er inmiddels vanuit dit fonds zijn vervangen en ook of er nog geld over is om de nog aanwezige, mogelijk gevaarlijke geisers in corporatiewoningen alsnog op korte termijn te vervangen.

Delen
Rabobank Wensenfonds

9 reacties

  • Gerda de Vink

   geiser en als men nog een schoorsteen had , was het eigen verantwoordig het te onderhouden , minimaal 1x per jaar en van de geiser kon je het ook aan de vlam zien , niet blauw was , is het foute boel,

  • Hans Stauttener

   Alleen ben je dan toch verplicht om van die ene aanbieder af te nemen? Je hebt dan geen vrije keus meer, zoals dat je nu elk jaar kan switchen naar de goedkoopste.

  • Marianne Lamboo

   Alleen je warmte zit bij de huurprijs voor de rest heb ik een eigen aanbieder.
   De flats hebben trouwens stadsverwarming hoor Janny Hogenes.
   Ik woon nl in een soort gelijke flat alleen een andere woningbouw organisatie.
   Die trouwens wel 2 jaar geleden ons allemaal een ketel heeft gegeven ipv de geiser.
   Maar toen ik nog een geiser had liet ik die wel elk jaar schoonmaken en nakijken.
   Beetje eigen verantwoordelijkheid van de huurders

 1. Wander Waterdrinker op

  Dat is wel waar, maar het is de milieuvriendelijkste methode (straks zelfs met restwarmte van de Rotterdamse haven en industrie, en Heineken). En uw huurdersorganisatie gaat de prijs vast wel scherp houden… Overigens heeft de directie van De Sleutels vandaag al aangekondigd dat ze de woningen met geisers nu inderdaad versneld gaan aansluiten op dit stadswarmtenet. . Waar zo’n incident al niet goed voor kan zijn…

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Je bent nu offline