Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat het aantal mensen dat door een val om het leven is gekomen in de afgelopen vijf jaar met zestig procent is toegenomen. Vallen veroorzaakt veel leed en is Ieder jaar een terugkerend nieuwsfeit. Vorig jaar kwam een 79-jarige man uit Leiden nog in het nieuws omdat hij na een val vijf dagen hulpeloos in zijn huis had gelegen. De onafhankelijke organisatie op het gebied van ongevallen en veilig gedrag VeiligheidNL onderzoekt jaarlijks onder andere de veiligheid onder ouderen. Uit het onderzoek van dit jaar blijkt dat in 2016 elke vijf minuten een 65-plusser op de Eerste Hulp terecht komt naar aanleiding van een valpartij.
De twee meest voorkomende oorzaken van vallende ouderen
CBS onderzoeker Maarten Bloem geeft aan dat we als land aan het vergrijzen zijn. Hoe meer ouderen er zijn, hoe groter de kans is dat een oudere ten val komt en hierdoor uiteindelijk overlijd. Echter is de procentuele stijging van de vergrijzing minder groot dan die van het aantal ongevallen onder ouderen. Een andere logische verklaring zou de trend zijn dat ouderen steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen.
Daarnaast is in 2012 door het Wake Forst Baptist Medical Center in North Carolina onderzoek gedaan naar het verband tussen een tekort aan vitamine D en het feit dat ouderen sneller vallen. Een vitamine D-tekort kan zorgen voor zwakkere spieren en minder goed evenwichtsgevoel. Hierdoor wordt de kans om te vallen automatisch vergroot. Een negatief neveneffect hiervan is bovendien dat de angst om te vallen wordt vergroot en mensen minder actief en zelfstandig worden.
Hoe kunnen we een verdere stijging in dodelijke valpartijen voorkomen?
Tanja Dorresteijn, onderzoeker aan de Universiteit van Maastricht, constateerde al dat ouderen die thuis gerichte therapie tegen val-angst kregen aanzienlijk minder angstig zijn geworden. De groep ouderen die geen gerichte val-angst therapie hebben gehad bleken vaker te vallen dan de groep die wel in therapie waren geweest.
Ten slotte is het ook belangrijk om naar de inrichting van het huis van ouderen te kijken. Hoe kunnen we de huizen van deze mensen zo inrichten dat de kans op vallen nihil is. Een in hoogte verstelbaar toilet, een inloopdouche en een verlichte wandcontactdoos zijn voorbeelden van slimme oplossingen die het leven voor de zelfstandig wonende ouderen een stuk gemakkelijker maken.
In de loop van de jaren zijn we veel te weten gekomen over de oorzaken van vallende ouderen. De vergrijzing in Nederland en langer thuiswonende ouderen vergroten de kans op vallen. Door preventief te werk te gaan (vitamine D-supplementen slikken, huizen ‘senioren-proof’ maken en het geven van gerichte val-angst therapie) kunnen we veel voorkomen. Een logisch gevolg van ouder worden is lichamelijke en geestelijke achteruitgang. Lichamelijke kracht, lenigheid, reactiesnelheid, en gehoor nemen geleidelijk af. Bovenstaande punten laten duidelijk zien dat we veel kunnen doen om een val van een 65-plusser te voorkomen. Het probleem oplossen lijkt echter een utopie.
Bron: //roter.nl/
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907