DZB Leiden heeft beschutte werkplekken in overvloed

5

DZB Leiden is op zoek naar inwoners van Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude op die wegens ziekte of een handicap extra begeleiding of een aangepaste werkplek nodig hebben, maar wel graag willen werken. “Die mensen roepen we op om zich hiervoor aan te melden bij het UWV. Er zijn voor hen nog veel beschutte werkplekken beschikbaar,” vertelt manager Mensontwikkeling Rob van Rijn van DZB Leiden.

“Sinds de invoering van de Participatiewet in 2015 is het aantal mensen dat zich heeft gemeld voor een beschutte werkplek enorm afgenomen. En dat terwijl wij meer dan genoeg mogelijkheden hebben om hen een steuntje in de rug te geven door ze te helpen een leuke werkplek te vinden. Werk, en dus meedoen aan de maatschappij, levert vaak een belangrijke bijdrage aan het leven van mensen. Daarbij is er zoveel mooi beschut werk, zoals het maken van bijzondere pasjeshouders of chocola.”

Geïnteresseerden kunnen zich melden bij het UWV of DZB. DZB Leiden kan ook helpen met het aanvragen van een indicatie voor beschut werk. Meer informatie staat op www.dzb.nl/beschut.

Over DZB Leiden
DZB Leiden is de uitvoeringsorganisatie voor de Participatiewet in de Leidse regio. DZB staat voor ambitie en helpt mensen, waar nodig, goed en snel naar zo regulier mogelijk werk. Het bedrijf is dé brug tussen het bedrijfsleven en de werkzoekende en is continu op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Bij DZB werken zo’n 1200 mensen. Daarnaast helpt DZB circa 800 mensen per jaar met een uitkering in een traject naar werk.

Delen
Schemerstad

5 reacties

 1. Laten we eens kijken wat dat precies is, zo’n “beschutte werkplek”. Dagblad Trouw legde het onlangs uit:
  .
  “De circa 90.000 mensen die nog onder de oude Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) vallen, krijgen een salaris dat kan oplopen tot 130 procent van het minimumloon. Ze bouwen pensioen op en krijgen reiskostenvergoeding. Wie onder de Participatiewet valt en werkt […] op een beschutte werkplek krijgt maximaal 100 procent van het minimumloon, geen pensioen en geen reiskostenvergoeding.
  ‘Beschut werk is inderdaad een nieuwe naam voor iets wat al bestond’, bevestigt Jos Canton, secretaris-directeur van het Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant. ‘De sociale werkplaatsen waren te groot en te duur. Dus het moest voor minder mensen toegankelijk worden en goedkoper. Dat is gebeurd en dat noemen we nu beschut werk.’
  Jan-Jaap de Haan, directeur van de branchevereniging van sociaal werk, Cedris, beaamt dat. ‘Op dit moment ziet beschut werk er inderdaad nog niet anders uit dan werken bij het sociale werkbedrijf.'” (trouw.nl, 22 nov. 2017)
  .
  “Oude wijn in nieuwe zakken. Het spreekwoordenboek weet wel raad met de situatie die nu is ontstaan in de sociale werkplaatsen. Naar nu blijkt komen daar nieuwe mensen binnen die er onder de noemer ‘beschut werk’ hetzelfde doen als hun voorgangers, die in dienst waren van de sociale werkvoorziening. Alleen tegen een veel lager, want minimumloon, en zonder de bescherming van een cao, met zijn recht op pensioen en extra vrije dag”(…) Noem een bezuiniging geen participatie voor iedereen en houd de meest kwetsbaren niet voor dat voor hen ooit de opstap naar echt werk in het verschiet ligt.” (trouw.nl, 25 nov. 2017).
  .
  Werken onder het minimumloon, geen CAO, geen pensioenrechten, geen reiskostenvergoeding, minder vrije dagen. Hoezo “beschutte werkplek”? “Beschutte werkplekken” in plaats van WSW-banen is dan ook niets anders dan een ordinaire bezuiniging over de ruggen van de zwaksten en minst weerbaren in onze samenleving. Zo gaat dat in neoliberaal Nederland, dat deze mensen niets gunt, maar wel miljarden euro’s uitdeelt aan grote bedrijven en hun aandeelhouders.

  • Een Leids burger op

   Vooral dat citaat uit Trouw van 25-11-2017 maakt nog eens duidelijk dat diegenen met zo’n werkplek eerder voor schut staan dan dat het enige beschutting zou bieden.

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.