Pfeijffer (links) leest voor uit eigen werk tijdens feestelijke opening Catharinasteeg. (Foto: Reanne van Kleef)

Leidse schrijver wint Taalunie Toneelprijs

Ilja Leonard Pfeijffer heeft deze week weer een prijs in de wacht gesleept. Woensdagavond kreeg de Leidse schrijver en dichter de jaarlijkse Taalunie Toneelprijs toegekend. De Leidse schrijver die deels in Italie woont, werd bekroond voor zijn toneelstuk “De Advocaat’. In het juryrapport prijst de jury Pfeijffer voor zijn magistrale theatertekst die “balanceert op het dunne koord tussen tragedie en komedie, relistisch drama en metabeschouwing, slapstick en ontroering.”

De Advocaat is een vrije bewerking van het levensverhaal van de famueze oud-advocaat Bram Moskowics. Pfeijffer neemt het Nederland van nu als onderwerp, een land in de war over de eigen identiteit, in de overgang van een schijnbaar gekend verleden naar een nog niet gekende toekomst. Maar de relevantie van dit stuk is niet beperkt tot Nederland, zo schrijft de jury. Pfeiijffer schreef De Advocaat voor Toneelgroep Maastricht voor wie hij een van de huisschrijvers is.

De Taalunie streeft ernaar met deze jaarlijkse Toneelprijs die om het jaar in Nederland en Vlaanderen wordt uitgereikt het schrijven van toneelstukken te bevorderen. Criteria zijn onder andere dat het een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk is dat het afgelopen seizoen op de planken is gebracht. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 10.000 euro.

De prijs werd woensdag 6 december uitgereikt in het Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond in Amsterdam. De twee andere genomineerden waren Rik van den Bos met “Find me a boring stone” en Freek MariĆ«n met “De schaar van de tsaar”.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×