Volgend jaar mogelijk vuurwerkvrije zones in Oegstgeest

De gemeente Oegstgeest onderzoekt de mogelijkheid om vuurwerkvrije zones in te stellen tijdens de jaarwisseling van 2018/2019. Dat maakte burgemeester Jaensch vanavond bekend. Het gaat om vuurwerkvrije zones waarbij inwoners zelf het initiatief zullen nemen en de gemeente alleen ondersteuning biedt.

IJsbrand Terpstra sprak met burgemeester Emile Jaensch en met VVD-raadslid Sven Spaargaren over het instellen van vuurwerkvrije zones in Oegstgeest.

Burgemeester Jaensch benadrukte dat de vuurwerkoverlast in Oegstgeest de afgelopen jaren al is gedaald: “Daarom is de landelijke lijn van vuurwerkvrije zones minder van toepassingen op onze gemeente”, zo legde hij uit. De vraag om vuurwerkvrije zones blijft echter wel komen, onder meer van eigenaren van huizen met een rieten dak. Die vliegen namelijk sneller in brand dan reguliere daken. “We moeten daarbij natuurlijk wel eerlijk zijn, ook van een kilometer afstand kan een pijl zo’n dak raken”, benadrukte de burgemeester. “Een vuurwerkvrije zone zal dus niet alle risico’s weg kunnen nemen.”

Het initiatief voor vuurwerkvrije zones zal in het nieuwe plan bij de bewoners liggen. Dat betekent dat de gemeente alleen ondersteunt en dat aanvragen voor een vuurwerkvrije zone van bewoners moeten komen. Raadslid Sven Spaargaren (VVD Oegstgeest) is enthousiast over die invulling van het plan. “Ik vind het verstandig om het initiatief bij de bewoners en niet bij de gemeente te leggen. Dat lijkt me de juiste lijn”, reageerde hij op het voorstel.

In steeds meer gemeentes wordt al geëxperimenteerd met vuurwerkvrije zones. Die initiatieven houdt de gemeente Oegstgeest nauwlettend in de gaten, zodat de ervaringen die elders zijn opgedaan vanaf volgend jaar ook in Oegstgeest kunnen worden gebruikt.

Het zou volgens burgemeester Jaensch overigens niet nieuw zijn dat er afspraken worden gemaakt over vuurwerkvrije zones. “Dat gebeurt nu al door bewoners onderling, bijvoorbeeld in straten waar huizen met rieten daken staan. In de nieuwe situatie zou het mogelijk worden om zo’n zone officieel te maken.”

Of de gemeente vuurwerkvrije zones ook echt mogelijk gaat maken, hangt af van de ervaringen in andere gemeentes. Als die positief zijn, zullen bewoners vanaf volgend jaar ook in Oegstgeest zo’n pilot kunnen starten.

Oegstgeest Politiek Vuurwerkverbod Oegstgeest

Meer in dossier Vuurwerkverbod Oegstgeest

Meer in dossier Vuurwerkverbod Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×