Matthys Kool (rechts) won het toernooi. Hij vocht voor het Ronald McDonald Huis Leiden. (Foto's: Rainer Keizer).

Zwaardvechters halen 1200 euro op voor Ronald McDonald Huis Leiden

Het jaarlijkse Goede Doelentoernooi van Historisch Vrijvechten Nederland heeft zaterdag in de Apollohal van het Rijnlands Lyceum in Oegstgeest 1200,00 euro opgeleverd. De winnaar van het toernooi mocht bepalen waar het geld naartoe zou gaan. Organisator Matthys Kool deed dit jaar zelf mee en won het toernooi. Hij vocht voor het Ronald McDonald Huis Leiden waar ouders, broertjes en zusjes van zieke kinderen kunnen verblijven tijdens een ziekenhuisopname.


Maarten Mulder sprak in Sport071, het sportprogramma van Sleutelstad FM, met Matthys Kool en Bart Jongsma over het toernooi.

Kool is zelf de sportschoolhouder van Historisch Vrijvechten Nederland en onderwijst daar in Historische Martial Arts (HEMA). Vechten met het langzwaard, sabel en dolk staan daarbij centraal. In aanloop naar het toernooi vertelde hij dat hij normaal gesproken niet meedoet aan een toernooi dat hij zelf organiseert. Dit keer koos hij ervoor om dat wel te doen, omdat vrienden van hem dit jaar een ernstig ziek kindje hadden gekregen. Daarom besloot hij dit jaar toch mee te doen om geld op te halen voor het Ronald McDonald Huis. “Het voelt wel een beetje gek dat ik zelf heb gewonnen”, zegt Kool. “Maar ik kan je wel zeggen dat het niet makkelijk was.” Kool behoort zelf tot de wereldtop van zijn sport en neemt regelmatig internationale prijzen mee naar huis.

Het toernooi was een zogenaamd ‘Singlestick’ toernooi. Een Singel Stick is de houten oefenvariant van een sabel. Het opgehaalde bedrag was eigenlijk 1198,50 euro,  maar iemand uit het publiek droeg nog 1,50 euro bij om het af te ronden. De vier finalisten:

Ties KoolRonald Mcdonald Huis Leiden
Bartholomäus Daniel C, Amnesty International
Michel Rensen, Jeugd Sport Fonds
Henric Jansen, Stichting Alzheimer Nederland

Oegstgeest Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×