(Foto's: Marja van Tilburg, tekst: www.eredivisiebasketball.nl).

ZZ Leiden weer met beide benen op de grond

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de eerste nederlaag van het seizoen te pakken. In een goed bevolkt MartiniPlaza was de wedstrijd al snel gespeeld. Via een ruststand van 46-23 werd het 91-69 voor Donar. Daarmee is de reeks van beste seizoenstart ten einde.

Het duurde bijna vijf minuten voordat Mohamed Kherrazi uit een aanvallende rebound de eerste punten voor Zorg en Zekerheid Leiden op het bord zette. Donar had er op dat moment al 9 gescoord. De score van Kherrazi werd gevolgd door een 12-0 run van Donar. Na zeven minuten spelen keek de brigade van Paul Vervaeck al tegen een vrijwel hopeloze 21-2 achterstand aan. Aanvallend werd er te solistisch gespeeld, verdedigend waren de rotaties niet in orde en Donar pakte ook nog eens veel meer rebounds dan Zorg en Zekerheid Leiden, dat het overigens opnieuw zonder de geblesseerde Floris Versteeg moest stellen.

Jessey Voorn en Carrington Love waren nog wel succesvol van afstand, maar de keiharde waarheid was wel dat Zorg en Zekerheid Leiden na de eerste periode tegen een 28-10 achterstand aankeek.

In de tweede rondgang trok Worthy de Jong het spel meer naar zich toe, vooral nadat Love met zijn derde persoonlijke fout al naar de bank was gehaald. Een 7-0 run van Zorg en Zekerheid Leiden bood de meegereisde fans nog enige hoop (van 32-10 werd het 32-17 halverwege het tweede kwart), maar Donar bracht het verschil snel weer op twintig punten. De Leidse zone was in die zin effectief dat Donar minder begon te schieten, maar tweede kansen via de rebound zorgden alsnog voor scores. Jason Dourisseau deelde nog een tikkie uit door over Worthy de Jong raak te dunken en de bonus vrij worp te verzilveren. Uiteindelijk zocht Zorg en Zekerheid Leiden aangeslagen de kleedkamers op. Het scorebord gaf een ruststand van 46-23 aan.

In de derde periode was de start van Zorg en Zekerheid Leiden weer aarzelend. Na een score van Kherrazi liep Love tegen zijn vierde fout op (een technische fout voor flopping) en gooide Donar er nog maar een 7-0 run overheen voor 56-25. Vervaeck nam opnieuw een time-out en zag zijn ploeg zich herstellen. Het schotpercentage van 27% voor rust werd na de pauze opgevijzeld naar 41%. De Jong benutte een and-1 en dribbelde vervolgens door de Groningse verdediging heen voor een dunk. Kherrazi sloot deze 7-1 run af met een score inside voor 57-32.

Verheugend voor de Leidse ploeg was het optreden van Sergio de Randamie die na de pauze mede door twee driepunters in de dubbele cijfers eindigde. Zijn score betekende na drie kwarten 67-44 voor de regerend landskampioen.

Zorg en Zekerheid Leiden keek dan weliswaar tegen een grote achterstand aan, maar toonde toch nog wat vechtlust. Via driepunters van Voorn, Love, De Randamie en een goaltending op een shot van Marijn Ververs kwam de Leidse ploeg beter in haar spel. Drie minuten voor tijd betekende een driepunter van De Jong 81-64. Uitblinker Evan Bruinsma (22 punten, 13 rebounds) stond echter pal. Met scores en vrije worpen tilde hij het verschil weer boven de twintig punten. En dat was aan de eindstreep nog net zo: 91-69.

“Door de verdedigende druk van Donar begonnen wij zeer slecht aan de wedstrijd”, stelde Vervaeck na afloop. “Zij hebben ons volledig uit onze manier van spelen – ritme en bewegen van de bal – gehaald. Wij zijn daardoor statisch gaan spelen. Maandag heb ik op de training al gezegd dat het team dat de rebounds zou controleren, ook de wedstrijd zou controleren. Het resultaat: 49 voor Donar, 25 voor ons. Dan ben je uitgepraat.”

“In de eerste helft zijn we in de aanval weggedrukt”, vervolgde Vervaeck. “We wilden naar de eerste optie gaan. Er werd niet gereageerd op de defense van Donar. In de tweede helft zijn we meer naar de tweede optie gegaan. Dat hebben we beter gedaan. Na rust hebben we 46 punten gemaakt en dat is toch een positief ding.”

Ondanks de nederlaag blijft Zorg en Zekerheid Leiden lijstaanvoerder. Donar heeft weliswaar hetzelfde puntentotaal, maar een wedstrijd meer gespeeld.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×