Merijn Tinga in februari van dit jaar bij het overhandigen van de door hem opgestelde statiegeldmotie aan de partijen in de tweede Kamer. (Foto: PR).

Plastic Soup Surfer baalt van uitstellen statiegelddebat

De behandeling van de motie over het heffen van statiegeld op kleine plastic flesjes is verplaatst naar februari. Plastic Soup Surfer Merijn Tinga stelde de motie op en bood hem in februari van dit jaar aan aan de woordvoerders van de verschillende fracties in de tweede Kamer. De behandeling liet enige tijd op zich wachten, maar stond lange tijd gepland voor woensdagmiddag 13 december.

“Vrij plotseling werd deze week het Algemeen Overleg Circulaire Economie waarin ook de Plastic Soup Surfer motie zou worden behandeld uitgesteld tot in februari. Enorm balen natuurlijk,” zegt Tinga die echter niet bij de pakken gaat neerzitten. “Het geeft ook aan dat alle afspraken rond de kunststofrecycling opnieuw door de staatssecretaris bekeken gaan worden. Het is zeer waarschijnlijk dat de statiegelduitbreiding daar onderdeel van zal zijn.” die uitkomst ligt echter nog niet vast,” realiseert ook Tinga zich: “Het zal nog flink wat gesjor en geduw achter de schermen vergen om het veilig te stellen. We moeten de druk hoog houden.”

Merijn Tinga met de deurwaarde bij Coca Cola.

Met het uitstel van het overleg heeft Tinga ook besloten om nog even te wachten met het uitsturen van de rest van de gerechtsdeurwaarders die bij verschillende producenten van plastic flesjes een desbewustheidsexploot overhandigen aan de directie. Dat is een acte waarin ze formeel worden geattendeerd op de schade die de flesjes toebrengen als ze in het milieu terecht komen.

Tinga: “Ik ben erg tevreden over wat de eerste drie gerechtsdeurwaarders voor elkaar hebben gekregen. Directe uitspraken van de beslissingsbevoegde CEO’s en andermaal de uitnodiging om het gesprek over statiegeld en zwerfafval met hen voort te zetten. Ik zie het als een voorrecht en als zeer bijzonder dat ik op deze wijze invloed kan uitoefenen op de toekomst van statiegelddossier.”

Leiden Maatschappij Plastic Soup Surfer


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×