Het terras van City Hall. (Archieffoto: Chirs de Waard).

Leidse terrasregels zorgen nog steeds voor veel onrust

De nieuwe terrasregels die de gemeente Leiden dit jaar heeft ingesteld, zorgen nog steeds voor veel onrust onder de Leidse horeca-ondernemers. Volgens hen zijn de regels niet duidelijk en te streng. Daarnaast zouden ze de vrijheid van de ondernemer beperken die zich daardoor niet kan onderscheiden. Burgemeester Lenferink vindt de nieuwe regels juist heel duidelijk en snapt alle ophef niet zo goed. Vorige week werden de problemen rondom de invoering van de nieuwe regels besproken in de raadscommissie Werk & Middelen.


Kijk hier de vergadering terug. Vanaf 50.52 start het agendapunt over de terrasregels.

De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat de uitstraling en kwaliteit van de terrassen aansluit bij de historische binnenstad van Leiden. Er zijn kaders opgesteld waarbinnen alles mag. Wie buiten die kaders iets wil, moet daar een ontheffing voor aanvragen.

Per 1 juni 2017 moesten de terrassen op orde zijn en moesten alle vergunningen zijn aangevraagd, maar er zijn nog steeds ondernemers bezig om alles rond te krijgen. Volgens hen ligt dat voor een groot deel aan de slechte communicatie vanuit de gemeente. Daarnaast geven ze aan dat bijna alle aangevraagde ontheffingen worden afgewezen, terwijl de gemeente zegt er wel veel mogelijk is.

Pauze

Tijdens de raadscommissie Werk & Middelen kwamen een aantal betrokkenen naar het stadhuis om daar de raadsleden toe te spreken. Eén van hen was Reanne Bakker van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), afdeling Leiden e.o.. Zij vroeg de gemeenteraad om het proces on-hold te zetten. De KHN wil graag een extern horeca-adviesbureau bij het proces betrekken om samen met de gemeente en de ondernemers een toekomstvisie op te stellen voor de Leidse Horeca.

“Geeft u ons alstublieft het vertrouwen dat wij ook een mooie binnenstad willen”, zei Bakker. “Het is tenslotte ons brood. Regels zijn nodig, daar zijn wij ook van overtuigd. Overregulering beperkt echter alle ontwikkelingen op het gebied van kwaliteit en beleving, wat een historische stad ook nodig heeft.”


Reanne Bakker van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Leiden e.o. over de gewenste pauze.

Excessen

Tineke Collée van Café l’Espérance was de andere inspreker. Zij schetste de problemen waar ze nu tegenaan lopen rondom hun windscherm en parasol. Inmiddels heeft ze samen met haar man een advocaat in de arm genomen en zijn ze een bezwaarprocedure gestart.

Voor de commissie had ze een concrete vraag. “Ons terras, dat er al jaren is, is door de ridicule regels van dit terrasbeleid ineens een exces geworden! Laat u deze ontspoorde trein door denderen over de terrassen van Leiden? Of trekt u aan de noodrem, zorgt u dat de motor afkoelt en na een grondige revisie de trein weer op pad kan om te verbinden in plaats van te verdelen?”

Onderscheiden

David Zock van restaurant Aan de Rijn is het er wel mee eens dat er regels nodig zijn, maar vindt dat de ondernemers nu teveel beperkt worden. Volgens hem moeten terrassen zich kunnen onderscheiden om klanten te trekken en moet de gemeente erop vertrouwen dat ze er geen ‘zooitje’ van maken. Hij ziet er meer in wanneer wordt vastgesteld wat echt niet mag, in plaats van kaders waarbinnen alles wel mag.


David Zock van restaurant Aan de Rijn over de nieuwe terrasregels.

Regels bijstellen

Na uitvoerig overleg tussen de raadsleden en de burgemeester, werd besloten geen beleidspauze in te stellen. Wel wordt er in het voorjaar opnieuw naar de regels gekeken en waar nodig worden die bijgesteld. De gewenste externe partij die KHN voorstelt, kan daar ook bij worden betrokken.


Burgemeester Lenferink legt uit waar de onrust volgens hem vandaan komt.

Daarmee blijft de onrust onder de ondernemers voorlopig dus bestaan, maar volgens burgemeester Lenferink is het gewoon nog even doorbijten totdat de afronding van alle terrassen achter de rug is. “Bij individuele terrassen zal er nog wel eens iets rondom handhaving spelen, maar dan speelt het niet meer zo massaal. We hebben nu meer dan 180 terrassen gecontroleerd. Bij al die terrassen was wel iets. Dat betekent dat je heel veel sores tegelijk op je bord krijgt. Dat heeft voordelen omdat je efficiënter kunt werken en makkelijker het algemene verhaal kunt communiceren, maar het heeft als nadeel dat een heleboel mensen tegelijk een heleboel te horen krijgen. Men communiceert met elkaar en ziet ook elkaars ellende. Daarmee lijkt het een heel groot probleem te zijn, maar we hebben het nu wel in anderhalf, twee jaar gehad. Anders sleep je dit heel lang mee. Ik denk dat dit een effectieve manier is om een mooie nieuwe start te maken in het voorjaar.”

 

 

Economie Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×