(Foto's: PR).

Leidse Sint Josephkerk heeft weer grootste kerststal

Het bezichtigen van de kerststal in de Leidse Sint Josephkerk aan de Herensingel wordt steeds meer een traditioneel kerstuitje voor vele honderden bezoekers per jaar. Dat komt omdat hier ieder jaar de grootste kerststal van de Leidse Regio wordt opgebouwd.

“En ook nu is dat weer het geval,” vertelt Kees van Hees die hoopt dat er weer veel mensen een kijkje komen nemen. “De kerststal is uiteraard te bewonderen tijdens alle kerkdiensten tussen kerstavond en Driekoningen, maar ook voor de mensen die niet naar een kerkdienst komen is er gelegenheid de stal te bezichtigen.”

De Josephkerk aan de Herensingel herbergt al vele jaren de grootste kerststal van de Leidse Regio. De stal is zes meter hoog, tien meter lang en zeven meter breed. De kameel van de drie koningen is zo groot dat die met drie volwassen personen op zijn plaats moet worden gezet. De stal wordt ondersteund door tientallen meters steigerpijp die vakkundig onder de versiering zijn weggewerkt. Vanaf half november is er aan de bouw van de stal gewerkt door een nieuwe groep jonge en enthousiaste vrijwilligers waardoor de stal er nu anders uitziet dan in 2016.

Beelden en kerk gerestaureerd
De beelden bij de kerststal zijn al meer dan honderd jaar oud en zijn bijzonder omdat zij niet gemaakt zijn van gips of hout maar van was. De wassen beelden komen uit Duitsland en zijn al vele tientallen jaren in gebruik bij de Sint Josephkerk. In 2015 zijn de beelden gerestaureerd door een kunstenares, gespecialiseerd in wassen beelden. Overigens is ook de Sint Josephkerk zèlf is in 2016 en 2017 gerestaureerd. Van Hees: “Hierdoor komt de stal nog mooier uit de verf dan in 2016 toen er nog steigers in de kerk stonden.”

Vredeslicht
De Sint Josephkerk is ook de enige kerk in de regio die het Vredeslicht heeft ontvangen en die dit beschikbaar stelt tijdens de stalbezichtiging. “Het Vredeslicht is een kaarsvlam die ontstoken is aan de altijdbrandende vlam bij de geboortegrot in Bethlehem waar Jezus geboren is” legt Van Hees uit. “Door leden van scoutingverenigingen wordt deze vlam naar Europa gebracht. Met behulp van vele scouts wordt de vlam na aankomst in Europa vermeerderd waarna zij het licht vervolgens over heel Europa verspreiden. Dit alles gebeurt in de laatste week voor kerstmis. Het verspreiden van het licht uit Bethlehem staat symbool voor de hoop dat ook de vrede zich over Europa mag verspreiden. Vandaar dat dit initiatief al vele jaren het Vredeslicht wordt genoemd.”

Ook de Sint Josephkerk ontvangt het Vredeslicht uit Bethlehem en stelt de vlam vanaf kerstavond ter beschikking aan alle kerkbezoekers. Als bezoekers het Vredeslicht ook thuis brandend willen hebben kunnen zij een eigen olielamp of windbestendige kaars van huis meenemen om deze na afloop van een kerkdienst of tijdens de stalbezichtiging te ontsteken aan het Vredeslicht.

De kerststal en het Vredeslicht zijn te bezichtigen op Tweede Kerstdag en op woensdag 27 december tussen 13.00 uur en 15.00 uur. Tijdens de bezichtiging is er voor de kinderen een kinderprogramma samengesteld bestaande uit een speurtocht langs levende herders, koningen en engelen die eindigt bij de stal. Uiteraard is er koffie, thee en warme chocomel te krijgen.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×