Basisschool de Stevenshof won de wedstrijd 'Het Schoonste Schoolplein van Leiden'. (Foto's: Reanne van Kleef).

Basisschool de Stevenshof heeft schoonste schoolplein van Leiden

Basisschool de Stevenshof heeft de wedstrijd ‘Het Schoonste Schoolplein van Leiden’ gewonnen. Vanmorgen gingen wethouder Paul Laudy (Openbare Ruimte) en een aantal juryleden van Stedelijk Beheer langs bij groep 5 om de prijzen uit te reiken. De wedstrijd was bedoeld om bewustwording te creëren over zwerfafval. Er deden zeven klassen van zes basisscholen mee.

Basisschool de Stevenshof won de wedstrijd ‘Het Schoonste Schoolplein van Leiden’. (Beeld: Hans Stauttener).

De leerlingen van Basisschool de Stevenshof hebben met de hele school het schoolplein schoongehouden. Directrice Suzanne Fallaux: “”We hebben het project gekoppeld aan groep 5. Die zijn begonnen met de introductie met de gemeente. Vervolgens heeft de kinderraad een presentatie gemaakt en alles uitgezocht over afvalscheiding en zwerfafval. Zij zijn toen alle klassen rond gegaan en alle kinderen zijn vervolgens aan de slag gegaan om het zwerfafval op te ruimen. Ik denk dat het allemaal best wel indruk heeft gemaakt.”


Reanne van Kleef sprak met Directrice Suzanne Fallaux over wat basisschool de Stevenshof heeft gedaan om het schoonste schoolplein van Leiden te krijgen.

Jurylid en afvalpreventiemedewerker Piet van Vegten van gemeente Leiden legt uit waarom de Stevenshofschool heeft gewonnen. “Ze hebben niet alleen met de klas heel erg hun best gedaan, maar ze hebben de hele school erbij betrokken. Alle klassen hebben in de pauze lopen prikken en opruimen. En ze hebben er ook nog eens een les over afvalscheiding bij gemaakt. Dat is wat deze school zo bijzonder maakte.”

Omdat alle scholen heel erg hun best hebben gedaan, was het volgens Van Vegten een spannende strijd tussen de deelnemers. “Wat mij betreft zijn het allemaal winnaars, maar we hebben maar één beker. De Anne Frankschool heeft een eervolle vermelding gekregen.”


Jurylid en afvalpreventiemedewerker Piet van Vegten van gemeente Leiden legt uit waarom de Stevenshofschool heeft gewonnen.

De prijzen werden vanmorgen uitgereikt door wethouder Paul Laudy, die verantwoordelijk is voor de openbare ruimte in Leiden. “Het schoolplein is spik en span. En dat moet beloond worden. Ook omdat de kinderen er zoveel aan gedaan hebben.”

Volgens de wethouder gaat de wedstrijd om meer dan het winnen van mooie prijzen. “Het is natuurlijk fijn als je schoolplein schoon is. Maar als je daar maar vroeg mee begint met de jeugd, leren ze ook weer iets over het milieu, over afval, over hun eigen omgeving en hoe je die schoonhoudt. Dat is natuurlijk een hartstikke belangrijke les. Het is heel leuk hoe deze school dat aangepakt heeft.”

Voordat de aanwezigen een kijkje gingen nemen op het schone schoolplein, bezocht Laudy de klas om drie prijzen uit te reiken. “Allereerst natuurlijk de eeuwige roem van het schoonste schoolplein van Leiden. Ze mogen ook kiezen of ze gaan discozwemmen of schaatsen. Maar volgens mij vonden ze de enorme beker die ze hebben gewonnen nog het allerleukste.”


Wethouder Paul Laudy (Openbare Ruimte) mocht de prijzen uitreiken.

Leerlingen Thijs en Alexandra uit groep vijf mochten de prijzen in ontvangst nemen. Ze vonden het erg leuk om aan de wedstrijd mee te doen. Volgens Thijs was het best ingewikkeld om het schoolplein schoon te houden: “In het weekend komen er ook kinderen op het schoolplein. Die gaan dan chips eten en gooien dat gewoon in de bosjes.” Over welke prijs de leerlingen gingen kiezen waren ze het eigenlijk allemaal wel eens: discozwemmen. Want dat was toch wel leuker dan schaatsen.


Thijs en Alexandra vertellen over de wedstrijd en hun prijzen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×