Wethouder Roeffen speldt de onderscheiding bij Baatenburg de Jong op.

Erepenning Oegstgeest voor Saskia Baatenburg de Jong

Saskia Baatenburg de Jong is onderscheiden met de erepenning van de gemeente Oegstgeest. Dat gebeurde gisteravond door wethouder Jos Roeffen tijdens de oudejaarsbijeenkomst op het gemeentehuis. Baatenburg de Jong krijgt de erepenning voor haar jarenlange inzet voor de cultuur in het dorp. “Je ademt als het ware kunst en cultuur en daar hebben wij als dorp al ruim tien jaar profijt van”, aldus Roeffen bij het opspelden van de onderscheiding.

Baatenburg de Jong is van origine kunsthistorica en werkte eerder mee aan de Beeldengids Gemeente Oegstgeest. Als lid van de Kunstadviescommissie van de gemeente Oegstgeest is ze al acht jaar nauw betrokken bij de organisatie van het jaarlijkse Osgerweekend en de landelijke Open Monumentendagen. “Met je enorme enthousiasme en doorzettingsvermogen heb je je ingezet voor veel cultuurprojecten”, aldus Roeffen. “Dat is knap vanuit mijn oogpunt, maar voor jou heel logisch.” Verder roemde Roeffen nog de manier waarop Baatenburg de Jong mensen bij elkaar brengt, ‘iets dat we met elkaar koesteren.’

Baatenburg de Jong was met een smoes naar het gemeentehuis gelokt, waardoor de erepenning als een totale verrassing kwam. “We gingen naar deze receptie om wat mensen te ontmoeten voor het Osgerweekend”, legde Baatenburg de Jong na de uitreiking uit. “Maar ik ben dus een beetje meegelokt begrijp ik nu.” Ze hoopt dat de onderscheiding een steun in de rug wordt voor de cultuur in Oegstgeest. “Mensen zullen door de penning denken: ‘hé, zij doet iets met kunst, cultuur en erfgoed’. Hopelijk kijken ze daarna dan met een blije en ruim blik naar die cultuur.”


IJsbrand Terpstra sprak met Baatenburg de Jong en burgemeester Jaensch over de erepenning

De erepenning wordt zo nu en dan door het gemeentebestuur van Oegstgeest uitgereikt aan inwoners van de gemeente die zich buitengewoon voor het dorp hebben ingezet. “Het is een warme deken namens de bewoners, die opgesteld mag worden door het bestuur”, aldus burgemeester Jaensch over de onderscheiding. Eerder viel deze eer in Oegstgeest onder meer te beurt aan dorpsfotograaf Wil van Elk, Hennie Völker-Dieben van Kasteel Poelgeest en Marise Spieksma van de Vereniging Oud Oegstgeest. Aan die lijst kan Baatenburg de Jong nu dus worden toegevoegd.


Videoregistratie van de uitreiking van de erepenning en de terugblik op het afgelopen jaar

Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×