Politiek in Leiden en Oegstgeest wil opheldering over sociale woekerrentes

In Leiden en Oegstgeest hebben verschillende raadsfracties deze week kritische vragen gesteld over de hoge rentes die de gemeenten rekenen voor sociale leningen. Uit onderzoek van het televisieprogramma KASSA blijkt dat door mensen met geldproblemen in Leiden en Oegstgeest de maximale rente van ruim 12% moet worden betaald. In andere gemeenten in Nederland hoeft voor soortgelijke leningen veel minder rente te worden betaald.

In Oegstgeest kwam het onderzoek donderdagavond aan de orde in de gemeenteraad. Het CDA en Progressief Oegstgeest (PrO) stelden vragen aan de verantwoordelijk wethouder Jos Roeffen. “In Oegstgeest betalen 25 mensen met een laag inkomen zulke hoge rentes. Waarom ligt dat percentage in andere gemeentes veel lager?”, vroeg fractievoorzitter Eibertjan van Blitterswijk van het CDA zich af. Daar sloot raadslid Ria Pasterkamp van PrO zich bij aan. “Als ik het goed begrijp verdient een kredietbank dus via de gemeente aan sociaal zwakkeren. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”


IJsbrand Terpstra sprak met vragensteller Eibertjan van Blitterswijk van het CDA

Wethouder Roeffen legde uit dat Oegstgeest is aangesloten bij de Kredietbank Nederland en dat het daar niet mogelijk is om eigen rentepercentages vast te stellen voor sociale leningen. “Andere gemeentes hebben een eigen voorziening en kunnen daarom wel hun eigen rentepercentages vaststellen. Als kleine gemeente kunnen wij er echter geen eigen kredietbank op na houden, waardoor bij ons bij de Kredietbank Nederland hebben aangesloten.” Roeffen heeft toegezegd om de mogelijkheden voor lagere rentes te onderzoeken en komt hier begin volgend jaar op terug.


Wethouder Jos Roeffen gaf een toelichting aan IJsbrand Terpstra

Ook in Leiden heerst onrust over de woekerrentes. De fracties van D66, PvdA en SP vragen zich af wat de reden is dat de rentetarieven in Leiden op dit percentage zijn vastgesteld en wanneer dit besluit precies is genomen. Daarnaast benadrukken zij het sociale karakter van de kredieten en dat het juist voor die kredieten onredelijk is dat er een hoge rente wordt gerekend. In Leiden zijn de vragen schriftelijk gesteld. Een reactie vanuit het gemeentebestuur volgt daar later.

Uit het onderzoek van KASSA blijkt verder dat ook in Leiderdorp vergelijkbare hoge rentes worden gerekend voor sociale kredieten. In Voorschoten en Zoeterwoude worden er volgens KASSA geen sociale kredieten verstrekt, waardoor deze kwestie daar niet speelt.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×