(Archieffoto: Chris de Waard).

Steeds minder melkveehouders geblokkeerd voor vermeende kalverfraude

Er lijkt maar weinig over te blijven van de vermeende Kalverfraude naar aanleiding waarvan de Nederlandse Voedsel- en Waren Authoriteit (NVWA) de afgelopen weken meer dan tweeduizend melkveehouderijen blokkeerde.

Maarten Mulder in gesprek met de Leidse melkveehouder Wilbert van der Post die zelf overigens niet werd geblokkeerd.

Inmiddels is de blokkade al bij ruim 750 boerenbedrijven weer opgeheven. In plaats van een enorm fraudeschandaal lijkt het erop dat onvolkomenheden in het administratiesysteem van de overheid debat zijn aan de onvolkomenheden die bij controles werden geconstateerd.

De fraude draait allemaal om fosfaat. Boeren hebben een fosfaatplafond en mogen daarom maar een beperkt aantal koeien houden. Een vaars, dat is een jonge koe die nog nooit gekalfd heeft, telt in dat systeem voor 0.7 koe. Een volwassen koe telt wel helemaal mee. Die produceert meer mest.

De NVWA ontdekte dat er naar verhouding steeds meer meerlingen werden geboren op de boerderijen en weet dat aan boerenbedrog. Melkveehouders zouden in de administratie massaal meerdere kalfjes aan koeien koppelen die al gekalfd hebben. Daardoor zouden meer koeien op papier als vaart door het leven gaan en dus minder zwaar meetellen. Een boer zou daardoor meer koeien kunnen houden dan toegestaan.

Inmiddels lijkt de weinig over van de aantijgingen waardoor de hele sector in een kwaad daglicht is gesteld. De laatste Leidse melkveehouder Wilbert van der Post van de Elza Hoeve aan de Vlietweg baalt er stevig van. “Ik hoop dat er nu op zijn minst excuses komen van de overheid.”

De Elza Hoeve is niet geblokkeerd, maar ruim 2100 bedrijven dus in eerste instantie wel. Daar mogen geen dieren worden aan- en afgevoerd. Sommige boeren komen daardoor in de problemen. Omdat ze geen dieren kunnen afvoeren, overschrijden ze het maximum aantal dieren dat ze mogen houden, waardoor ze het risico lopen om daarvoor een fikse boete te krijgen.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×