Jaap van Meijgaarden kreeg van wijkwethouder Marleen Damen de Gouden Speld van de gemeente Leiden bij zijn afscheid als wijkvoorzitter van Pancras-West. (Foto: Chris de Waard).

Gouden Speld voor scheidend wijkvoorzitter Van Meijgaarden

Locoburgemeester Marleen Damen heeft zojuist de Gouden Speld van de stad Leiden uitgereikt aan Jaap van Meijgaarden. Hij kreeg de Gouden Speld tijdens een receptie ter gelegenheid van zijn afscheid als voorzitter van de wijkvereniging Pancras-West. Jaap van Meijgaarden was 30 jaar lang de voorzitter van de wijkvereniging. Ook drie andere vertrekkende bestuursleden werden door Damen in het zonnetje gezet.

Sleutelstad was aanwezig bij het afscheid van Jaap van Meijgaarden als voorzitter van wijkvereniging Pancras West. Na 30 jaar. Uit handen van locoburgemeester Marleen Damen ontving hij daarbij de Gouden Speld van de gemneente Leiden. Ook drie andere bestuursleden traden met hem af. Zij kregen een Leids boeket van de wijkwethouder en een origineel cadeau van hun opvolgers. Een afbeelding van hun woning.

“Jaap van Meijgaarden is een gedreven persoon en die gedrevenheid combineert hij met een grote kennis van zaken, met name op het gebied van grote infrastructurele projecten. Minstens net zo waardevol en kenmerkend is de bagage die hij meebrengt in de vorm van een enorm maatschappelijk en politiek netwerk. En dus was Jaap jarenlang de luis in de pels van het gemeentebestuur als het gaat om de belangenbehartiging van de bewoners in ‘zijn’ wijk, Pancras-West,” blikte Damen terug op de lange carrière van Van Meijgaarden als wijkvertegenwoordiger.

Chris de Waard sprak met Van Meijgaarden over zijn rol als ‘luis in de pels’ van de Leidse politiek.

Ook de cultuur van en in de wijk heeft altijd veel aandacht gehad van Van Meijgaarden. Via buurtkrant Pangecras motiveerde en mobiliseerde hij zijn mede-wijkbewoners en organiseerde hij concerten met musici uit de wijk om de buurtbewoners dichter bij elkaar te brengen. “Natuurlijk is het geen toeval dat deze concerten plaatsvonden in de Hooglandse kerk die financieel ondersteund wordt door de Vrienden van de Hooglandse Kerk, waar Jaap van Meijgaarden ook actief is,” aldus de gemeente Leiden in de motivatie voor de onderscheiding.

Chris de Waard in gesprek met locoburgemeester Marleen Damen over de Gouden Speld die ze overhandigde aan Jaap van Meijgaarden.

Damen: “Voor overheden en bestuurders had hij geen ontzag; wel respect. Vasthoudendheid, wars van autoriteits-argumenten en deskundigheid: het zijn de kenmerkende eigenschappen van een actievoerder die binnen de grenzen van de bestaande politieke orde de grenzen opzoekt van wat mogelijk is voor de belangenbehartiging van ‘de goede zaak’. Dat kan zijn de belangenbehartiging van bewoners in de binnenstad , maar het kan ook zijn het verzet tegen – in zijn ogen – ongewenste – infrastructurele projecten als de RijnlandRoute en – met name – de RijnGouwelijn.”

Van Meijgaarden is naast zijn werk in de wijk ook actief geweest in het CROS (Commissie Regionaal Overleg Schiphol). Als bewonersvertegenwoordiger van de gemeente Leiden heeft hij zijn kennis van infrastructuur en alle effecten die grote projecten op dit gebied kunnen hebben, gebruikt om een bijdrage te leveren aan het verminderen van de overlast voor inwoners van de regio van het vliegverkeer van en naar de luchthaven Schiphol.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×