UDO O11 werd jeugdsportploeg van het jaar. (Foto's: Reanne van Kleef, video: Hans Stauttener).

Oegstgeest reikt onder grote belangstelling tien sportprijzen uit

In het clubhuis van ASC zijn vrijdagavond onder grote belangstelling de Oegstgeester sportprijzen 2017 uitgereikt. Het was al de 23e keer dat sporters uit Oegstgeest in het zonnetje werden gezet. Er waren prijzen in maar liefst tien categorieën. De sportverkiezing wordt georganiseerd door Sportcafé Oegstgeest.

(Video: Hans Stauttener).

Kijk hier de volledige uitreiking van de sportprijzen in Oegstgeest terug. (Video: Chris de Waard).

Ondanks het toch al grote aantal categorieën werd er dit jaar een nieuwe prijs geïntroduceerd: die voor de beste sportbestuurder van het jaar. “Sportbestuurders zijn ook vaak vrijwilligers, maar toch vinden we dat ze een andere rol vervullen. Daarom hebben we hier een nieuwe prijs voor in het leven geroepen”, legt Matthijs Huizing uit. Samen met Anneke Anholts en Bas Koster neemt hij al een aantal jaar de organisatie van de sportprijzen voor zijn rekening. “We zijn als Oegstgeest dan wel niet zo groot, maar we zijn een echt sportdorp met goede sporters. Dit was weer een hele mooie avond”,  aldus Huizing, die de avond zelf uitstekend leidde. Er waren zo’n tweehonderd belangstellenden op de avond afgekomen.

Sportvrouw en sportman 

Naast een grote wisselbeker en een heel pakket aan prijzen krijgen de sportman en sportvrouw van het jaar in Oegstgeest ook nog een soort dagboek. Het is de bedoeling dat ze daar gedurende het jaar hun sportprestaties en belevenissen in bijhouden. Het dagboek werd 23 jaar geleden bedacht door de eerste sportman van het jaar, Mart Moraal, en sindsdien trouw ingevuld. Deze prijzen werden uitgereikt door sportwethouder Jan Nieuwenhuis.

Zwemster Tamara van Vliet werd, net als vorig jaar, uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar. Met de Nederlandse estafetteploeg waar ook Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo in zwemmen, werd ze Europees kampioen op de 4 x 50  meter vrije slag en schreef ze een wereld record op haar naam. Ook maakte ze haar debuut op het WK langebaan zwemmen. Tennisster Geske Dijkstra (Nederlands kampioen in het enkel- en dubbelspel 60+) en Jenny Gaidoukevitch (Body building) waren de andere genomineerden.

 

Korfballer Paul Anholts is ook geen onbekende bij de sportverkiezing. Ook hij werd al eerder sportman van het jaar. Anholts speelt bij TOP in Sassenheim en werd in 2017 Nederlands kampioen en werd tweede in de Europa Cup.  Volgens de organisatie een speler die al langere tijd meedoet in de internationale top en een echte teamplayer die zich opoffert voor het team.  Cricketspeler Sunil Lamba (ASC 1) en wielrenner Daan Olivier (Lotto-Jumbo) grepen naast de titel.

Sportteam

Het zeer internationale team van Ajax Cricket 1,met spelers uit alle windstreken, had afgelopen jaar maar één doel: kampioen worden in de overgangsklasse en terugkeren naar de overgangsklasse. Want dat is de club die inmiddels al 125 jaar bestaat aan haar stand verplicht. Dat lukte en daarom mag Ajax Cricket 1 ook de titel ‘sportteam van het jaar’ bijschrijven.

LOHC hockey heren 2 (kampioen reserve 1e klasse) en VV Oegstgeest vr1 (kampioen 4e klasse, districtsbeker West) waren ook genomineerd.

Trainer/Coach

De prijs voor beste trainer of coach was dit jaar een oeuvreprijs. Die ging naar Rob van Hoorn die met zijn judoschool al veertig jaar als geen ander de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van kinderen stimuleert. Bijna iedereen weet de judoschool van Van Hoorn te vinden en het aantal kinderen dat les van hem heeft gehad is niet te tellen.

Jeugdsportploegen

UDO O11 werd jeugdsportploeg van het jaar. Dit team speelt al enige tijd in hoofdklasse, het hoogste niveau in de regio. In 2017 werd ook nog eens de najaarscompetitie gewonnen, waardoor de talenten nu uitkomen tegen onder andere Feyenoord. Het is ook bijzonder dat er twee meisjes in het team meespelen, waarvan er één ook al door de KNVB is geselecteerd.

De korfballers van Fiks D1 (kampioen in de zaal en op het veld) en de voetballers van VV Oegstgeest JO13-1 (ook kampioen) werden teleurgesteld, maar mogen wel heel trots zijn op hun nominatie.

Talent

De aanmoedigingsprijzen voor de talenten van het jaar werden uitgereikt door Tamara van Vliet, die toen nog niet wist dat ze weer zou worden uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar. De prijzen gingen naar Matilde Montelione (Nederlands Kampioen ritmische gymnastiek B niveau), Ties de Regt (Nederlands Kampioen onder 12 jaar) en Thomas Jansen (tafeltennis eredivisie jeugd, bij beste acht van Nederland op NK).

Eervolle vermeldingen

Een aantal Oegstgeestenaren hebben in 2017 bijzondere sportprestaties geleverd die volgens de organisatie nog wat extra aandacht verdienen. LUMC thorax-arts Remco Berendsen ging zwemmen voor het goede doel. In 24 uur zwom hij een monsterzwemtocht van 64 kilometer, de Ringvaart van Leimuiderbrug. Daarmee haalde hij geld op voor stichting Hart in Beeld. Deze stichting doet onderzoek naar aangeboren hartafwijkingen bij kinderen.

Ook Pauk de Wit werd in het zonnetje gezet. Hij beklom de befaamde Damavond van 5671 meter hoog met een stijgingspercentage van 35 procent. Na een klim van 6,5 uur had hij de top bereikt.

Vrijwilligers

In de categorie ‘vrijwilligers’ vielen ook weer meerdere mensen in de prijzen. “Want vrijwilligers zijn moeilijk te vergelijken en zijn allemaal winnaars” legde organisator Bas Koster uit. “Zonder vrijwilligers lukt het niet.” De twee vrijwilligers die dit jaar werden geëerd waren Ronald Rijsdorp van Pecos tafeltennis en Jeannette Juffermans-Lens van voetbalvereniging UDO.

Rijsdorp staat bekend als een veelzijdige vrijwilliger die werk op mat levert. Van het bestellen van shirts tot het klussen in het clubhuis. Ook zit hij in het bestuur, waar hij de meest ondankbare taak op zich heeft genomen: die van wedstrijdsecretaris.

Ook Juffermans-Lens is een duizendpoot binnen de club. Ze was de voorzitter van de cultuurcommissie voor de nieuwe fusievereniging FC Oegstgeest, is al negen jaar scheidsrechterscoördinator en is ook nog eens teamleider van UDO vr1.

Sportbestuurder

Deze nieuwe prijs werd gesponsord door Rabobank Leiden-Katwijk. De eerste winnaar werd Hans Schiphorst  van ASC. Een echte ASCer die ook nog steeds op het veld actief is. Sinds 2010 was hij voorzitter voetbal en in een lastige periode is het hem gelukt de club bij elkaar te houden en de vereniging zelfs sterker te maken. Schiphorst: “Ik beschouw dit als oeuvreprijs voor alle sportbestuurders. Het zijn vaak mensen die ontzettend veel tijd en energie in de club steken, maar het ook als eerste over zich heen krijgen als er iets niet goed gaat.”

Persprijs

Ieder jaar reikt de Oegstgeester Courant ook de persprijs uit. Die gaat vaak naar een persoon of organisatie die onopvallende, maar wel belangrijke dingen doet. Dit jaar ging de prijs naar Wandelclub Oegstgeest die in 2011 werd opgericht. Ze werden geprezen om de ongedwongenheid en de uitstraling dat iedereen mee kan doen. Dit jaar organiseerden ze ook nog eens spontaan een Wolkers wandeling voor bezoekers die tijdens de Wolkers Weken naar Oegstgeest kwamen.

 

 

 

Advertentie

Oegstgeest Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×