De zes partijen debatteerden afgelopen dinsdag in de Oegstgeester raadzaal.

Enthousiast lijsttrekkersdebat over 'het eerlijke verhaal'

De raadszaal van de gemeente Oegstgeest was dinsdagavond goed gevuld voor het laatste lijsttrekkersdebat voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het grootste deel van de aanwezigen had de keuze voor een partij al gemaakt, bleek uit een peiling van debatleider Peter van der Geer. Daar trokken de lijsttrekkers zich echter niets van aan: die gingen fel met elkaar in debat en kwamen zelfs nog tot een kleine coalitiebespreking.

Voorafgaand aan het debat benadrukte burgemeester Emile Jaensch eerst nog maar de overeenkomsten tussen de partijen: “ze hebben allemaal een andere kleur en een andere mening, maar ze komen wel allemaal op voor Oegstgeest.” De rest van de avond ging het vooral over de verschillen tussen de partijen, zoals dat – ook volgens de burgemeester – hoort rond de verkiezingen.

Het eerlijke verhaal
Het debat werd gevoerd aan de hand van drie stellingen over financiën, afvalbeleid en samenwerking in de Leidse regio. Het vertellen van het ‘eerlijke verhaal’ bleek daarbij populair. “Er is geen andere oplossing dan de belastingen verhogen, dat is het eerlijke verhaal”, aldus Lokaal Oegstgeest. “Het eerlijke verhaal is dat betaalbare zorg, nog geen goede zorg is”, aldus D66. Het was duidelijk merkbaar dat de lijsttrekkers goed op gang zijn gekomen en nu echt middenin de campagne staan.

Verslaggever IJsbrand Terpstra was bij het debat en deed verslag

Regio
Een fusie met Leiden bleek wederom hét thema van deze verkiezingen te zijn. “Hoe kan een lokale partij nou voor een fusie pleiten?”, vroeg één van de aanwezigen zich af. Dat legde Eelke van den Ouweelen van Lokaal Oegstgeest graag uit. “Het op peil houden van de voorzieningen in het dorp en zelfstandigheid gaan gewoon niet samen.” Sven Spaargaren (VVD) probeerde de kiezer ervan te overtuigen dat een fusie een verdubbeling van de gemeenteschuld oplevert, maar Melanie van Driel (PrO) had dat ‘gecheckt bij een Leidse wethouder’ en geconcludeerd dat ‘dat niet waar is’.

Enthousiasme
Het liet in ieder geval zien hoe graag de partijen met elkaar in debat wilden gaan. “Ik denk dat het logisch is als ik eerste ga”, probeerde Elfred Bus (D66) bij een debat met het CDA. En nieuwkomer Melanie van Driel stak haar hand als het maar even kon op om zich te mengen in het debat. Karin Rosdorff (tweede op de lijst van HvO) was minder gehaaid en moest het doen met vooraf gekozen statements. “Wij zaten de afgelopen vier jaar in de coalitie en hebben de schuld verminderd”, aldus een stellige Rosdorff. Maar in het debatje dat volgde kon ze daar nog maar weinig aan toevoegen. Eibertjan van Blitterswijk (CDA) ontlokte de VVD nog een toezegging: “geen windmolens in Oegstgeest”, aldus Spaargaren uiteindelijk.

Coalitie
Naarmate de avond vorderde, waagden verschillende partijen zich ook nog even aan een blik op de vorming van een coalitie na de verkiezingen. “Wij willen het huidige afvalbeleid verder uit gaan werken”, aldus D66. “Met goede wethouders, want die komen van goede partijen.” Ook Lokaal Oegstgeest deed nog een duit in het zakje. “Als deze partijen zo doorgaan, wil niemand straks nog met ze in een coalitie. Dan zijn ze oppositie en staan ze alleen nog een beetje te mekkeren.”

Maar toen puntje bij paaltje kwam, wilde geen van de partijen echt ingaan op een coalitie. “Wij sluiten geen van de partijen op voorhand uit”, zeiden de partijen zowat in koor. Dat mag dan misschien zo zijn, maar wat dinsdag in ieder geval duidelijk werd, is dat de partijen over afval, fusie en geld niet zomaar water bij de wijn willen doen.

Meer weten over de partijen in Oegstgeest en hun standpunten? Op zaterdag 17 maart kunt u terecht op de verkiezingsmarkt op het winkelcentrum Lange Voort. Vanaf 11 uur hebben alle partijen een kraampje en vertellen ze alles over de verkiezingen van 21 maart.

Oegstgeest Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×