Leidse politici in actie in de Stadsgehoorzaal in Leiden (foto: Emile van Aelst).

Leidse politici campagne-moe na laatste grote debat?

Het was het laatste grote verkiezingsdebat, het stadsdebat: Leiden Kiest. Met nog precies een week te gaan gingen de lijsttrekkers in de Stadsgehoorzaal weer de confrontatie met elkaar aan. Echt spannend werd het niet en veel toeschouwers konden het maar moeilijk volgen. “Als iedereen door elkaar heen praat en je niet kunt verstaan wat er op het podium gebeurt, kun je beter vanuit huis kijken, toch?”

Het twee uur durende debat bleek een lange sta te zijn voor de bezoekers. Stoelen waren er niet, maar bezoekers wilden wel graag een plekje om te zitten. Om die reden besloot een deel van de zaal tijdens de pauze om naar huis te gaan en daar verder te kijken via de livestream. Na de pauze was de zaal nog maar half gevuld.

Dat gold overigens niet voor alle aanwezigen. “Ze hebben een mooi debat gevoerd, waarin ze elkaar niet persé de tent uit wilden lokken maar de verschillen wel mooi hebben laten zien”, aldus een bezoeker na afloop. En ook de lijsttrekkers waren positief. Zo zei Joost Blijie van het CDA na afloop. “Het was een hartstikke leuk debat volgens mij, een mooie volle zaal en ook nog eens live uitgezonden op de televisie.”

Verslaggever IJsbrand Terpstra sprak in de pauze en na afloop met bezoekers en met SP-lijsttrekker Antoine Teeuwen

Nog een week
Veel kiezers beslissen pas in de laatste dagen of zelfs uren wat ze gaan stemmen. Voor de partijen valt er zeker in deze laatste week nog alles te winnen. Dat beseft Joost Bijie zich maar al te goed. “We zullen nog langs de deuren gaan, we gaan nog flyeren in de stad en op social media zullen we ook aanwezig zijn. Leiden is nog lang niet van het CDA af.” Op de vraag of er bij de Partij voor de Dieren nog een konijn uit de hoge hoed komt reageerde partijleider Martine van Schaik lachend. “Nou voor konijnen uit de hoge hoed moet je niet bij ons zijn, maar wel voor hele mooie acties zoals het inzaaien van braakliggende terreinen, een mooie filmvertoning en verder gaan we heel veel met mensen in gesprek.”

Verslaggever Lieuwe van Slooten in gesprek met de Leidse lijsttrekkers

Hulp van Rutte
De VVD die woensdag hulp kreeg van de premier Rutte heeft de campagne anders ingericht. “Ik denk dat je de verkiezingen wint door te laten zien wat je de afgelopen periode gedaan hebt. Wij hebben ongelooflijk veel concrete dingen voor elkaar gekregen”, vertelde lijsttrekker Paul Laudy na afloop van het debat.

Moe van de campagnes
Of de lijsttrekkers niet moe zijn na al die campagnes. “Als je hier geen energie meer voor hebt, dan moet je de politiek niet ingaan”, zei Blijie van het CDA. Ook Martine van Schaik van de PvdD is nog lang niet moe. “Er is nog van alles te doen, dit was het laatste grote verkiezingsdebat, maar er staan er zeker nog wel 4 à 5 op het programma.”

 

Advertentie

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×