Henk Heemskerk van IJscblub Oegstgeest overhandigde de handtekeningen aan commissievoorzitter Marlene Simoons. (Foto: IJsbrand Terpstra).

IJsclub Oegstgeest vraagt politieke steun voor Leidse 333 meterbaan

IJsclub Oegstgeest heeft donderdagavond ruim driehonderd handtekeningen aangeboden aan de gemeenteraad van Oegstgeest. Daarmee vraagt de club aandacht voor de vergroting van de de geplande ijsbaan in Leiden. “We vragen de gemeente Oegstgeest om samen met de Leidse regiogemeenten een evenredige bijdrage te leveren.”

De gemeente Leiden gaat een ijsbaan van 250 meter financieren, maar kijkt bij de verlenging naar 333 meter naar de gemeenten in de regio. IJsclub Oegstgeest begrijpt die keuze en benadrukte donderdagavond de voordelen voor het dorp. “Het is belangrijk dat de Oegstgeester jeugd goed kan leren schaatsen, ook in winters waarin dat niet op natuurijs kan.” Daarmee doelde Heemskerk vooral op topsporters in de dop. “De 333 meterbaan is een sportvoorziening die zowel voor Leiden als Oegstgeest van betekenis is.”

Henk Heemskerk van IJsclub Oegstgeest legde aan IJsbrand Terpstra uit wat het belang van de 333 meterbaan is voor Oegstgeest

Het manifest van de IJsclub Oegstgeest, dat 324 mensen hebben ondertekend.

150.000 euro
De ijsclub vraagt de gemeenteraad om te kijken naar een ‘evenredige bijdrage binnen de Leidse regio’. Dat zou neerkomen op een bedrag van 150.000 euro voor Oegstgeest. “Daar koop je in Oegstgeest nog geen half huis voor, jongens!”, sprak Heemskerk de raadsleden aansporend toe. Dat bedrag is maar een klein deel van de 3,2 miljoen euro die nodig is voor de verlenging. Het totale bedrag moet via 333m.nl, sponsoring en vanuit de regiogemeenten bij elkaar worden gebracht.

Burgerinitiatief
In de gemeenteraad zal pas op een later moment over de ijsbaan worden gesproken, maar verschillende partijen vroegen zich al wel af of het geld niet beter via een burgerinitiatief bij elkaar kan worden gebracht. “Zou het niet mogelijk zijn om de ondertekenaars van uw actie hierbij te betrekken?”, vroeg PrO zich af. Het CDA wil daarbij ook graag kijken naar het bestaande initiatief 333m.nl. “Kunnen we daar als gemeente niet extra aandacht aan geven?”

John Yonce (Lokaal Oegstgeest) wil graag naar het bedrijfsleven kijken. “Is daar al contact mee geweest?” Het initiatief daarvoor ligt volgens de ijsclub vooral in Leiden, dus ‘daar hebben wij nog niks mee gedaan’. Heemskerk vindt wel dat ‘alle beetjes helpen’, maar dat ‘de politiek zich er echt mee moet gaan bemoeien’.

2016
Het is niet voor het eerst dat er naar de regio wordt gekeken voor de financiering van de Leidse ijsbaan. In 2016 vroeg de gemeente Leiden al om een financiƫle bijdrage van de gemeenten in de regio. Die kwam er toen niet, waarna de gemeente Leiden besloot de 250 meterbaan zelf te financieren. De uitbreiding naar 333 meter wordt sindsdien overgelaten aan de gemeenten rondom de stad, die daarover uiterlijk september van dit jaar een besluit moeten nemen.

Oegstgeest Politiek Sport 333 meter ijsbaan


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×