Jurriaan Duijn wil vooral jongere bereiken als jongste raadslid van de regio. (Foto: Lieuwe van Slooten).

Jongste kandidaat-raadslid wil vooral jongeren bereiken

Hij is net 18, geïnteresseerd in politiek en straks misschien wel gemeenteraadslid in Leiderdorp. Jurriaan Duijn staat op plek 6 van D66 en wil de gemeentepolitiek in, al dan niet via voorkeursstemmen. “Het kan zeker, de kansen heb ik”, zei Duijn in het programma Politiek071.

Thema’s
Hij wil zich vooral inzetten voor leeftijdsgenoten. “Er zijn zoveel thema’s in de gemeente Leiderdorp die belangrijk zijn voor jongeren, bijvoorbeeld wonen.” Veel van hen zijn op zoek naar een starterswoning en daar wil de jonge politicus zich hard voor maken. Een ander thema dat Duijn belangrijk vindt voor jongeren is verkeer. “Bijvoorbeeld het verkeerspunt bij de Spanjaardsbrug”, zegt Duijn, die dit voorbeeld ook gebruikt in zijn vriendengroep als hij uit moet leggen waarom hij de politiek in wil. “Daarmee probeer ik duidelijk te maken dat het ook hen aangaat.”

Ambities
Op de vraag of Jurriaan ambities heeft door te groeien richting de landelijke politiek zegt hij – heel politiek correct – dat hij het voorlopig bij de gemeentepolitiek houdt. “Je zal me misschien over tien jaar daar ergens zien. Voorlopig wil ik eerst mijn school en dan mijn studie afmaken.” Die studie wordt niet geheel verrassend Bestuurskunde in Den Haag. Daarvoor moet hij eerst nog wel even zijn middelbare school afmaken, waarvan hij nu in het laatste jaar zit. “Mijn ouders zeggen altijd: school moet op één staan, maar nu in de verkiezingstijd moet ik toch keuzes maken. Gelukkig ben ik goed in plannen.”

Lieuwe van Slooten sprak in Politiek071 met Jurriaan Duijn, het jongste kandidaat raadslid van de regio

Allerjongste
Jurriaan is overigens niet het jongste kandidaat-raadslid in Nederland. Dat is de veertien-jarige Isis Bloemsma, die woensdag in Tilburg verkiesbaar is. Raadsleden moeten echter minimaal achttien jaar zijn, waardoor Bloemsma pas vanaf 2021 in de gemeenteraad plaats mag nemen, mocht ze worden verkozen. Jurriaan is wel achttien en kan, als zijn partij genoeg zetels krijgt, het jongste raadslid in de regio worden.

Leiderdorp Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2018


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×