Partij Sleutelstad kreeg tijdens de uitslagenavond in de Gebr. de Nobel te horen dat ze in de Leidse gemeenteraad zijn gekomen. (Foto: Emile van Aelst).

Nieuwe Partij Sleutelstad met twee zetels in Leidse raad

Het is Maarten Kersten gelukt om genoeg stemmen te krijgen voor een plekje in de Leidse gemeenteraad. Op 21 maart kozen 3276 mensen voor zijn Partij Sleutelstad, waarmee ook de grens voor een tweede zetel is gehaald. Daarmee zit er nu – nadat Leefbaar Leiden niet meer verkiesbaar was – alsnog een lokale partij in de raad.

De twee zetels zullen worden bezet door lijsttrekker Maarten Kersten (midden op de foto) en nummer twee van de lijst Anand Jitan (tweede van links). “We hadden het niet echt durven hopen, maar toen werden het er zelfs twee”, zei Maarten Kersten in Politiek071. “We zijn heel blij dat het werk van alle enthousiaste vrijwilligers niet voor niets is geweest.” Deze week krijgt de partij een eigen fractiekamer in het stadhuis en kan de nieuwe partij zich daar installeren.

IJsbrand Terpstra sprak voor Politiek071 met Maarten Kersten en Anand Jitan over hun nieuwe plek in de gemeenteraad

Alles nieuw
Tot nu toe heeft de partij zich uiteraard helemaal op de verkiezingen gericht, maar daar komt nu snel verandering in. Zo moeten er bijvoorbeeld veel afspraken worden gemaakt binnen de fractie. “Jitan, jij bent nummer twee. Kun jij op maandagavond vergaderen?”, werpt Kersten grappend op tijdens het interview. “Natuurlijk, ik moet wel, als ik de belofte aan de kiezers waar wil maken”, aldus Jitan. De twee zullen zich laten ondersteunen door duo-raadsleden en fractie-assistentie, net zoals andere Leidse partijen dat doen.

Ander werk
Het zal nog wel even duren voordat het Leidse pluche gewend is. “We zullen moeten zien wat er op ons afkomt”, aldus Jitan in het interview. “Maar we moeten er in ieder geval aan denken dat de kiezer heeft gekozen voor een lokale partij en lokale belangen.” Voor Jitan betekenen de extra politieke werkzaamheden in ieder geval dat hij zijn werk als rijschoolleraar zal moeten heroverwegen. “Misschien moet ik mijn rijschool gaan verhuren. Ik ga met Maarten overleggen hoe we dat in gaan vullen.”

Referendum
De komende tijd gaat de partij op zoek naar politieke medestanders voor het idee van een lokaal referendum, het belangrijkste verkiezingsthema van Partij Sleutelstad. “Wij hebben collega-fracties die ook wel voor een digitaal referendum in Leiden zijn”, aldus Kersten. “Zij willen dat niet zo vaak als dat wij dat willen, maar dan komt er misschien een compromis uit.” Als medestanders noemt Kersten de Partij voor de Dieren en D66. Maar of deze drie partijen het eens zullen worden en een meerderheid voor het plan kunnen vinden, is nog maar de vraag.

 

Advertentie

Leiden Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2018


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×