Alyssa Voorwald tekende tijdens de campagne onder meer namens de VVD Leiden het regenboog stembusakkoord van COC Leiden. (Foto: Reanne van Kleef).

Melanie Schulz en Stephanie Bakker niet in Leidse raad, Alyssa Voorwald wel

Van de drie kandidaten die dankzij voorkeurstemmen in de Leidse gemeenteraad zijn gekozen, neemt er slechts één de zetel daadwerkelijk in. Dat is Alyssa Voorwald. Ze stond op de lijst van de VVD Leiden op plek 8, maar voerde succesvol een eigen campagne en dat leverde haar 430 voorkeurstemmen op.

De voorkeursplek van Voorwald gaat ten koste van de raadszetel voor duoraadslid Maarten Dirkse. Hij stond op plek zeven, maar daalt dus naar plek acht. De VVD haalde zes zetels. Als de nummer één, Paul Laudy, opnieuw wethouder wordt, zou Dirkse dus ook in de raad komen. Dat is nu niet zo. In dat geval komt nu Tom Leest in de raad.

De VVD Leiden had nog een tweede dame die met voorkeurstemmen werd gekozen. Oud-minister Melanie Schultz van Haegen was lijstduwer om haar partij te ondersteunen. Ze kreeg 432 voorkeurstemmen en verwierf zo dus een plekje op het Leidse pluche. Ze neemt haar zetel echter niet in, zo vertelde ze al voor de verkiezingen. Inmiddels heeft ze dat ook formeel bevestigd.

De  enige andere partij in Leiden waar een kandidaat met voorkeurstemmen is verkozen vanaf een naar verwachting onverkiesbare plaats is GroenLinks Leiden. Daar kwam de nummer tien, oud-raadslid Stephanie Bakker, door 404 voorkeurstemmen op plek vier terecht. Ze neemt haar zetel echter niet in, waardoor Rembrandt Rowaan alsnog in de raad komt.

Advertentie

Leiden Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2018


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×