Sportwoordvoerders Maarten Dirkse (links) met naast hem Julius Terpstra tijdens het Leids sportdebat. (Archieffoto: Emile van Aelst).

Sportwoordvoerders Leidse politiek buiten boot bij zetelverdeling

Tijdens het Leidse sportdebat benadrukten alle politieke partijen nog maar eens hoe belangrijk sport is, maar toch lijkt het erop dat een groot deel van de sportwoordvoerders ook de komende raadsperiode weer uit duoraadsleden bestaat. Bij zowel PvdA, VVD als CDA zijn dit de eerste ‘afvallers’.

De afgelopen maanden werden er in de Leidse gemeenteraad belangrijke besluiten genomen op het gebied van sport, over bijvoorbeeld een nieuwe ijshal, topsporthal en zwembad. Daarbij viel op dat zes woordvoerders (CDA, PvdA, VVD, ChristenUnie, SP en D66) duoraadslid waren. Zij mochten wel de voorbereiding in de commissie Onderwijs en Samenleving doen, maar niet spreken in de raad. Tijdens de gemeenteraad mogen namelijk alleen raadsleden het woord voeren.  Dit scenario lijkt dus ook de komende vier jaar weer voor te kunnen komen.

Afvallers

Bij de Partij van de Arbeid was Martijn Otten de afgelopen vier jaar als duoraadslid sportwoordvoerder. Hij stond op de lijst nu op nummer 6. Omdat zijn partij maar vier zetels heeft binnengehaald, zal hij ook nu niet in de raad komen. Zelfs niet als lijsttrekker Marleen Damen weer wethouder zou worden, dan schuift nummer 5 Tiny Klever door. Otten: “Ja ik baal wel, maar ik blijf me inzetten voor de sport als duoraadslid. De afgelopen vier jaar heb ik laten zien dat je ook als duo heel veel kunt bereiken.” Ook met voorkeurstemmen komt Otten niet in de raad. Daar waren er 364 van nodig en er waren uiteindelijk 236 Leidenaren die op hem stemden.

Reanne van Kleef sprak met Martijn Otten over het mislopen van een raadszetel.

Bij het CDA is het sportwoordvoerder Julius Terpstra die buiten de boot valt. Hij was de nummer vier op de lijst en ook zijn partij verloor één zetel: van vier naar drie. Ondanks de teleurstelling gaat Terpstra vol goed moed de volgende periode in. “Lang leek het erop dat het CDA de vierde zetel ging vasthouden. Het is enorm balen dat ik er net buiten val, maar het is niet anders. Ik blijf duoraadslid en me met veel energie inzetten voor de sport. Er ligt genoeg werk!” Terpstra kreeg 133 voorkeurstemmen.

Na de definitieve uitslag was ook Maarten Dirkse, de afgelopen jaren sportwoordvoerder van de VVD, nog niet zeker wat dat voor hem betekende. Zijn partij krijgt zes zetels en hij stond op nummer 7. Omdat lijsttrekker Paul Laudy al heeft aangeven geen volledige periode als raadslid vol te zullen maken, mocht hij niet opnieuw wethouder worden, betekende dat in eerste instantie dat er hoe dan ook een plek voor Dirkse vrij zou komen.

Toch werd er binnen de VVD nog en slag om de arm gehouden omdat er veel persoonlijk campagne is gevoerd en er nog wel eens iemand met voorkeurstemmen de raad in kon worden gestemd. Die uitslag werd de volgende dag bekend en daaruit bleek dat zowel lijstduwer Melanie Schultz van Haegen (432 stemmen) als nummer 8 Alyssa Voorwald (430 stemmen) de raad in mogen. Schultz van Haegen heeft inmiddels bedankt voor de eer, maar dat betekent met het doorschuiven van Voorwald nog steeds dat Dirkse (voor de derde keer) niet in de raad komt. Lijsttrekker Laudy: “Dit is heel vervelend voor Maarten, want het is ook iemand die er keihard voor heeft gewerkt. Maar hij staat wel op de eerste opvolgplek. Dus mocht er tussentijds iemand met het raadswerk stoppen, dan heeft ook Maarten zijn plekje.” Overigens is Dirkse sinds 15 maart 2018 nu wel raadslid. Hij volgde voor korte tijd Maurice Hoogeveen, die naar Den Haag verhuisde, voor korte tijd op.  Dirkse kreeg zelf 56 stemmen.

Lijsttrekker Paul Laudy over de verschuiving op de lijst van de VVD waardoor Maarten Dirkse buiten de boot valt.

Net wél

Bij de SP zijn de rollen omgedraaid. Ondanks het verlies van twee zetels (van vijf naar drie), komt hun sportwoordvoerder Thomas van Halm wel in de raad. Hij stond op nummer drie en omdat er geen lager geplaatste SP’ers genoeg voorkeursstemmen kregen, mag hij de komende vier jaar zijn partij vertegenwoordigen in de gemeenteraad.

 

Leiden Politiek Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×