Een opvallende wisseling van de wacht (macht) bij de VVD Leiden. Dorien Verbree wordt de nieuwe fractievoorzitter en volgt daarmee Frederik Zevenbergen op die die rol de afgelopen vier jaar vervulde. (Foto's: Twitter).

Fractiebesturen Leidse politiek bekend

Na de eerste fractievergadering sinds de gemeenteraadsverkiezingen hebben alle Leidse partijen vanaf vanavond een nieuw fractiebestuur. Meest zichtbare functie is daarbij die van de fractievoorzitter.

Bij D66 is het Vahit Köroğlu die de fractie gaat leiden. Hij volgt Jeffrey van Haaster op die zich bij de verkiezingen niet meer verkiesbaar stelde en morgen afscheid neemt tijdens een speciale raadsvergadering waar ongeveer de helft van de zittende raadsleden afscheid neemt.

Bij de VVD neemt Dorien Verbree het stokje over van Frederik Zevenbergen. Zevenbergen was de afgelopen vier jaar fractievoorzitter en geeft het stokje nu met plezier door, zo laat hij weten: “Ik heb vier mooie jaren gehad, nu is het de beurt een Dorien”, zegt Zevenbergen die zich ook niet voor het fractievoorzitterschap had gekandideerd: “Er was maar een kandidaat, ik heb zelf besloten om te stoppen.” Zevenbergen blijft wel gewoon raadslid.

Bij de PvdA vindt ook al een wisseling van de macht plaats. Daar wordt Marleen Damen fractievoorzitter en de huidige fractievoorzitter Gijs Holla vice-fractievoorzitter. Holla kan dan alsnog doorschuiven als Marleen Damen weer wethouder wordt.

Marleen Damen volgt Gijs Holla op als fractievoorzitter bij de PvdA Leiden.

Bij de SP was al eerder duidelijk dat Antoine Theeuwen de fractievoorzitter zou worden, hetzelfde geldt voor de ChristenUnie (Pieter Krol) en de Partij voor de Dieren waar Martine van Schaik voortaan de scepter zwaait. Het CDA houdt Joost Bleijie als leider van de fractie en bij de Partij Sleutelstad gaat Maarten Kersten de fractie leiden. Alleen GroenLinks heeft nog geen fractiebestuur gekozen. Die partij doet dat als enige pas volgende week.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×