(Foto's: Emile van Aelst).

Leiden start pilot met verplichte vaarhelm voor schippers

Leiden is één van de drie pilotgemeenten waar met ingang van het nieuwe vaarseizoen de vaarhelm met licht verplicht is. De vaarhelm is verplicht voor alle schippers op de Leidse wateren, van zonsondergang tot zonsopgang. Met de maatregel moeten ongelukken in de toekomst worden voorkomen, doordat schippers beter zichtbaar zijn in het donker en minder risico lopen op ernstige verwondingen als ze hun hoofd stoten aan een brug.

De helm ziet er op het eerste gezicht uit als een reguliere fietshelm, maar is ook voorzien van verlichting. Aan de achterkant en op de bovenkant zijn lichten bevestigd. De helmen zijn te koop bij watersport zaken zoals Tijssen Watersport vanaf 49,95 euro.

Inspecteur Alex van Gangelen van Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) legt uit waarom de vaarhelm belangrijk is: “Uit ervaring is gebleken dat schippers geregeld hun hoofd stoten tegen bruggen. Er is landelijk gezien toch een aantal incidenten geweest waar schippers naar het ziekenhuis moesten om hun wonden te laten verzorgen. Daarnaast is gebleken dat het zicht op het water dermate slecht is dat er ongelukken gebeuren. Uit dat oogpunt hebben wij als ILT besloten veiligheidsmaatregelen te treffen. De helm is voor de veiligheid en de lichten voor de zichtbaarheid.”

Pilot in Leiden

Omdat het in Leiden steeds drukker op het water wordt, is veiligheid volgens wethouder Robert Strijk steeds meer een issue. “Dat is inderdaad een vraagstuk waar we in Leiden tegenaan lopen, steeds meer bootverkeer. Ook zijn er mensen die daar dan een glaasje bij drinken. Het afgelopen jaar waren er weer mensen die dan toch te laat bukken bij een brug en daar hun hoofd hebben gestoten. De inspectie van de leefomgeving heeft daar landelijk meer signalen over opgepikt en wil daar nu beleid op maken. Als Leiden hebben we gezegd dat we dit probleem herkennen, dus laat ons dan maar zo’n pilotgemeente zijn.”

De helm wordt vanaf het nieuwe vaarseizoen 2018 ingevoerd als pilot in de steden Appingedam, Utrecht en Leiden. Als de nieuwe maatregel bevalt wordt de vaarhelm met licht vanaf 2019 landelijk ingevoerd. De betrokken gemeentes zullen de helmplicht communiceren naar de pleziervaart in combinatie met de
uitgifte van de ligplaatsstickers seizoen 2018. De reders zullen apart worden ingelicht.

Chris de Waard sprak met wethouder Robert Strijk over invoering van de vaarhelm met verlichting in Leiden.

Boetes

Van Gangelen kan zich goed voorstellen dat niet iedereen blij is met de vaarhelm. “Men moet altijd wennen aan alles wat nieuw is. Als mensen de helm vaker gaan dragen, raakt het vanzelf ingeburgerd. Dat heb je ook gezien met de fietshelm. Schippers die de helm niet dragen krijgen in eerste instantie een waarschuwing. Bij herhaaldelijk wangedrag zullen er toch sancties volgen zoals boetes.”

Reanne van Kleef sprak met inspecteur Alex van Gangelen van ILT over de verplichte veiligheidshelm voor Leidse schippers.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×