Partij voor de Dieren boos om hanen op Leids Bierfestival

53

Tijdens het ‘Leven in de Brouwerij’ speciaalbierfestival (LIB)  dat begin deze maand werd georganiseerd in de Stadsgehoorzaal Leiden werden levende hanen ingezet om de boel op te luisteren. Foto’s van de hanen waarmee de aanwezigen massaal op de foto gingen circuleren online en kwamen zo ook onder ogen bij de Partij voor de Dieren (PvdD) in Leiden. die heeft er inmiddels schriftelijke vragen over gesteld aan het college.

De hanen bleken te zijn meegenomen door een van de standhouders, Brouwerij Oboros uit Leiden. De organisatie van het bierfestival wist er niet van en heeft inmiddels excuses gemaakt aan scheidend fractievoorzitter Dick de Vos van de PvdD. “Het zal ook nooit meer gebeuren”, aldus de organisatie.

De Partij voor de Dieren is tegen het inzetten van dieren voor vermaak of ter verhoging van de omzet. “We denken hierbij aan levende kerststallen, lama’s op de kerstmarkt, roofvogelshows en al dat soort zaken”, zegt Dick de Vos die van het college wil weten of de gemeente op de hoogte was van de komst van de hanen en zo ja, waarom er dan niet tegen is opgetreden.

Eerder kwam de partij van De Vos ook al in actie toen uilen in de zon op een braderie in Leiden Zuid-West werden getoond. Ook hier konden bezoekers ermee op de foto. Op vragen die de partij ook toen stelde, antwoordde het college het met de Partij voor de Dieren eens te zijn dat er in Leiden geen evenementen mogen worden gehouden die dierenleed met zich meebrengen.” De PvdD wil nu dat het college de Nota Dierenwelzijn die in 2012 is opgesteld aanscherpt op de inzet van dieren ter vermaak.

 

Delen
Sligro Proef het Najaar!

53 reacties

 1. Michiel Hoogland

  Misschien de brouwer even om een reactie of toelichting vragen?
  En wat nou als het een hond,konijn,geit,koe, pony of ander huisdier was geweest… Was die ophef er dan ook?
  …of als zou blijken dat kippen(of hanen in dit geval) het allemaal wel best vinden als ze onder mensen zijn ?
  Er is hier nou niet bepaald sprake van dieren uit de natuur,of een bedreigde diersoort maar gewoon om al kweet-niet-hoelang gedomesticeerde huisdieren.
  Ontstaat die ophef ook bij Koeknuffel- of vakensknuffel activiteiten?
  Kortom, vraag even aan de brouwerij wat hiervan de bedoeling was zou ik zeggen. (Prima biertje trouwens 😉 )

  • Ja, dan was die ophef er ook, hopelijk. Dieren hebben niets te zoeken in een ruimte met herrie tussen luidruchtige en/of zuipende mensen. Het is gesol met dieren, en hen onnodig blootstellen aan stress en risico’s, zonder dat het enig redelijk doel dient. Dieren zijn geen speelgoed en dat is wel de boodschap die je zo uitzendt.

  • Waarom begin je nu over vossen Wim? Er zijn ontelbare mensen die dan gaan roepen dat er belangrijkere zaken zijn om aan te pakken. Snap je nu waarom dat roepen zo zinloos is? Als jij een hartinfarct krijgt, ga je toch ook niet roepen dat ze jou niet moeten helpen, omdat er belangrijkere zaken zijn, waar veel meer mensen onder lijden, zoals de situatie in Syrië? Het ontbeert elke vorm van logica te zeggen dat we niet voor individuele dieren en hun welzijn mogen opkomen omwille van problemen die wie dan ook groter vindt. Daar kunnen die dieren niets aan doen. En zo kun je nooit iemand helpen. Mensen die jouw logica volgen, kunnen hun hele leven naar ergere dingen blijven wijzen zonder ooit ergens iets op te lossen. Het is afschuifpolitiek en vooral makkelijk.

 2. Belachelijke zaak inderdaad. Natuurlijk zijn er belangrijkere zaken, Wim van Zwet, maar dat betekent niet dat dit zo maar kritiekloos moet worden geaccepteerd.

 3. Marieke Luiten

  Ik zie de combi bier/haan niet echt? en dit is zielig, die beesten in een drukke menigte van hand tot hand laten gaan,pvdd heeft gelijk, slaat nergens op

 4. Van studenten mag je verwachten dat ze enige IQ hebben, maar op de een of andere manier missen ze toch behoorlijk wat hersencellen als het op feesten aankomt. Geen enkel dier vindt dit leuk, dit is gewoon ziek.

 5. Esther Weidema

  Oh, oh, ik sta er pontificaal op. Heb Partij van de Dieren gestemd? Heb aan de eigenaren gevraagd naar de hanen en geloof mij; deze hanen hebben het goed. Conclusie dat deze dieren ‘ingezet’ waren met een doel is ietwat voorbarig. Luister naar het verhaal van de eigenaren…

  • De eigenaar is dan ook niet bepaald onpartijdig. Het kan zijn dat ze het goed hebben thuis maar een bierfestival is geen plek voor een dier.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Je bent nu offline