(Foto's: Emile van Aelst en Reanne van Kleef).

Jaarlijkse kranslegging eert moed van Leidse hoogleraar Ben Telders

De Leidse hoogleraar Benjamin Telders overleed 73 jaar geleden in concentratiekamp Bergen-Belsen. Ieder jaar wordt hij herdacht vanwege zijn moedige verzet tegen de Duitse bezetting. Dat gebeurde vandaag met een korte herdenking in het Gravensteen en een kranslegging bij zijn voormalig woonhuis aan Rapenburg 45.

Reanne van Kleef sprak met bestuurslid Nathan Oosthoek van Volkenrechtelijk Dispuut “Prof. mr. B. M. Telders” over de herdenking en over Telders. (Video: Hans Stauttener).

Tijdens de herdenking sprak bestuurslid Nathan Oosthoek van Volkenrechtelijk Dispuut “Prof. mr. B. M. Telders” over Telders als een zeer getalenteerde, slimme een geestige man. Maar vooral zijn moed maakte hem bijzonder. “De boodschap die wij willen overdragen is dat moed heel belangrijk is. Je kunt een goede student zijn, je kunt intelligent zijn, je kunt humor hebben. Maar zodra je verzuimd om moed te tonen wanneer dat echt nodig is, zoals in de oorlog, dan stellen die kwaliteiten misschien toch minder voor. Daar staan we vandaag bij stil.”

Ben Telders was een van de leidende figuren achter het protest tegen het ontslag van joodse collega’s. Op 26 november 1940 hield rechtendecaan Rudolph Cleveringa zijn beroemde rede tegen dit ontslag. Telders had nog aangeboden in zijn plaats die rede te houden, omdat hij – in tegenstelling tot zijn decaan – ongehuwd was. Op 18 december werd Ben Telders door de Duitsers opgepakt. Na vierenhalf jaar gevangen te zijn geweest, overleed hij op 6 april 1945 in concentratiekamp Bergen-Belsen.

Telders werd een lotgenoot van Anne Frank, die eveneens kort voor de bevrijding van het kamp door de Britten aan de vlektyfus bezweek. De gedreven volkenrechtsgeleerde werd slechts 42 jaar. Een jaar later ontving hij postuum het Verzetskruis.

Het volledige interview met Nathan Oosthoek (audio):

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×