De raad van Voorschoten debatteerde donderdag over het voorstel van de informateurs.

Raad Voorschoten geeft groen licht, zaterdag start gesprekken formatie

Afgelopen donderdag is de raad van Voorschoten mee gegaan in het advies van de informateurs. Zij stuurde aan op een coalitie van VVD, GroenLinks en D66. De gesprekken gaan zaterdag onder leiding van formateur Pieter Heiligers van start. Alleen het CDA voelde zich wat gepasseerd in het advies en uitte zijn teleurstelling.

Wie heeft de meeste stemmen gehad? 
Het CDA is met 4 zetels geen kleine partij. Toch komen zij niet voor in de coalitievoorstellen van de informateurs. Zij prefereren D66 als derde partij samen met de twee grote partijen VVD en GroenLinks boven het CDA. Dat terwijl het CDA meer zetels heeft dan D66. “Naast de VVD en GroenLinks zijn wij de derde winnaar van de verkiezingen, we hebben meer stemmen gekregen”, legt Cees Bremmer (CDA) uit. “Daarnaast heeft het CDA de afgelopen bestuursperiode veel verantwoordelijkheid genomen.” Dat bij elkaar opgeteld verontwaardig de partij over het feit dat zij buitenspel zijn gezet in de voorgestelde coalitie.

De partij gaat echter niet bij de pakken neerzitten. “We spreken de teleurstelling een keer uit, maar wij gaan constructief naar de toekomst kijken.”

Cees Bremmer namens het CDA in gesprek met Lieuwe van Slooten
De weegschaal slaat door
Tijdens de raad gaven de informateurs tekst en uitleg waarom zij voor de nu voorgestelde coalitie hebben gekozen. “Een heel belangrijk onderwerp in Voorschoten is de bestuurlijke vernieuwing”, vertelt informateur Marijke Kleiweg. Na veel gesproken te hebben met de fracties hebben ze alle standpunten naast elkaar gelegd. “Je krijgt dan een mix van uitspraken die dan de weegschaal doen doorslaan naar een bepaalde optie.” 

Marijke Kleiweg over de totstandkoming van het coalitieadvies in gesprek met verslaggever Lieuwe van Slooten

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×