Tour d' amour verhalenreeks over roze ouderen. Huis op de Waard-directeur Ingrid Parker leidt de bijeenkomst in. (Foto's: COC Leiden).

Verhalenreeks over roze ouderen in Huis op de Waard

Afgelopen vrijdag streek Tour d’amour, de verhalenreeks over ‘roze ouderen’ neer in verzorgingshuis Huis op de Waard. Opzet van de verhalenreeks is de bewustwording van bewoners en personeel dat er ouderen zijn die lesbisch, homoseksueel, biseksueel of transgender (LHBT) zijn. Voor veel ouderen is homoseksualiteit nog een taboe.

Stormachtig Stil

Roze ouderen, die zorg nodig hebben, zijn vaker eenzaam en worden met regelmaat buitengesloten of gepest vanwege hun geaardheid. De Tour d’amour vraagt aandacht voor deze groep. Zo hoopt de Tour het gesprek met personeel en bewoners aan te gaan, want “onbekend maakt onbemind,” zo stelde Eveline van de Putte. Zeker ook als het gaat om ouderen en intimiteit.

Een bewoner vroeg zich af hoe lang de preek zou duren; tot hilariteit van de aanwezigen. “Er zijn geen pepermuntjes,” verzekerde Van der Putte. “Maar uiteindelijk gaat het toch alleen maar over liefde.” Zij schreef er het boek ‘Stormachtig Stil’, dat over roze ouderen gaat, over.

Samen met roze oudere Magda sprak zij over anders zijn, liefhebben en accepteren van elkaars verschillen. “Toen ik klein was, wist ik niet dat homoseksualiteit bestond, dus ik kon het ook niet benoemen. Na mijn huwelijk met een man, kwam ik erachter dat je ook verliefd kunt worden op een vrouw,” vertelde de 81-jarige Magda.

“Mocht ik straks zorg nodig hebben, dan wil ik mijn medebewoners graag vertellen over de mooie en minder mooie herinneringen die ik heb. Of ik dat durf dat weet ik nog niet. Daarom vertel ik nu tijdens de Tour d’amour in stad en land mijn verhaal zolang mijn rollator dat toelaat.”

Roze Loper

De Tour d’ amour werd voor de 109e keer gehouden. Op de plek waar het in 2014 begon: Huis op de Waard. In samenwerking met COC Leiden, Radius, Mijns Inziens en met financiële steun van de gemeente Leiden nam Huis op de Waard het initiatief voor de middag. Dit alles in opmaat naar het aanvragen van de ‘Roze Loper’, een keurmerk voor inclusieve zorgverleners. Huis op de Waard is straks de eerste zorginstelling in Leiden met zo’n keurmerk.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×