Hulpdiensten ontfermden zich direct na de kogelregen over het slachtoffer. (Foto: Ricardo Bakker).

Daders liquidatie Zeynel Er krijgen 22 en 25 jaar cel

De twee mannen die achter de liquidatie zitten van Leidenaar Zeynel Er zijn vandaag door de rechtbank veroordeeld tot hoge celstraffen. De 25-jarige Leon N. uit Purmerend kreeg 25 jaar opgelegd, de 36-jarige mededader Mohamed H. uit Zaandam 22 jaar voor zijn aandeel in de dodelijke schietpartij die op 14 juni 2016 plaatsvond op de hoek van de Rooseveltstraat en de Gieterijstraat. De straffen zijn gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De twee mannen werden een maand na de aanslag door twee arrestatieteams opgepakt. Later werd ook een derde verdachte opgepakt. Een man uit Amsterdam. Voor hem vroeg het Openbaar Ministerie vrijspraak.

De rechtbank oordeelde eerder vandaag dat beide verdachten de moord hebben gepleegd en dat hun aandeel even zwaar weegt. Ook vindt de rechter dat de verdachten geen verantwoordelijkheid nemen voor hun daad. Er wordt uit gegaan van een koelbloedige huurmoord.

De 50-jarige Zeynel Er raakte in 2016 zwaargewond toen N. uit een Volkswagen Caddy sprong en midden in de woonwijk tientallen kogels op het slachtoffers afvuurde. Het slachtoffer werd meerdere keren geopereerd, maar bezweek twee dagen later aan zijn verwondingen.

In het busje waarmee de liquidatie werd gepleegd, werden later DNA-sporen van de twee mannen gevonden. Dat leidde tot hun aanhouding. Wat het motief voor de moord was, is nooit duidelijk geworden. De daders hebben gedurende het hele proces gezwegen en zijn ook steeds blijven ontkennen ook maar iets met de moord te maken te hebben.​

112 Sleutelstad Leiden liquidatiegieterijstraat


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×