Thea van der Kooi in gesprek met Lieuwe van Slooten in Politiek071. (Foto: IJsbrand Terpstra).

Thea van der Kooi: 'de marge van één zetel was te klein'

Jarenlang maakte raadslid Thea van der Kooi in Zoeterwoude deel uit van gevestigde coalitiepartij CDA. Daar is met de oprichting van haar eigen partij Senioren Belangen Zoeterwoude nu een einde aangekomen. Hoewel haar partij nog wel even aan mocht schuiven voor de coalitieonderhandelingen, was dat meebesturen nooit een reële optie. “De marge voor een meerderheid was te klein met één zetel”, aldus Van der Kooi in Politiek071.

Met het vaststellen van een coalitieakkoord afgelopen donderdag is er voor Van der Kooi een einde gekomen aan een drukke verkiezingstijd, waarin ze haar eigen partij heeft vormgegeven. “Ik werkte met een heel klein groepje en in vergelijking met de andere partijen heb ik er dus wel heel veel aan moeten doen.” Hoewel ze er dus veel tijd in steekt, gaat dat niet ten koste van het plezier. “Het is een ontzettend leuke ervaring en ik doe het met veel plezier.” Daarnaast is het ook een mooie uitdaging om eigen partij te mogen leiden, vindt Van der Kooi.

Thea van der Kooi in gesprek met Lieuwe van Slooten in Politiek071

Raadsbreed akkoord
In Politiek071 liet ze doorschemeren dat ze toch graag had deelgenomen aan een coalitie. “Daarmee kan je toch meer bereiken”, vindt ze. Van der Kooi heeft echter wel het idee dat Progressief Zoeterwoude (PZ) en het CDA hun best hebben gedaan om een ‘raadsbreed akkoord te vormen’. “Ik ben bijvoorbeeld blij dat het ANWB Automaatje is opgenomen in het akkoord.” Dat was een van de punten die Van der Kooi in haar verkiezingsprogramma had staan.

Doorstroompremie
Dat ze, net als de VVD, toch tegen het coalitieakkoord stemde, komt naar eigen zeggen vooral door de keuze om van een blijvers-lening – waarmee ouderen hun woning levensloopbestendig kunnen maken – een doorstroompremie te maken. “Die blijvers-lening is pas net ingesteld en nog geen eens een jaar oud. Daarnaast zijn er niet eens voldoende senioren-appartementen, wat niet past bij een doorstroompremie.”

Kritisch en constructief
Op die manier heeft Van der Kooi in ieder geval laten zien dat ze haar verleden als CDA’er achter zich heeft gelaten en nu op eigen kracht oppositie wil gaan voeren. “Ik ga alle plannen van het college kritisch bekijken. Maar we zullen ook constructief zijn, want we willen net als iedereen het beste voor Zoeterwoude.”

Advertentie

Politiek Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×