Burgemeester Henri Lenferink opende de tentoonstelling in het bijzijn van veel van de geinterviewden. (Foto's: Emile van Aelst).

Expositie Leidse oorlogsverhalen geopend

Over Oorlog gesproken. Zo heet de expositie die Pim van der Heiden heeft samengesteld in de Catharinafoyer van de Stadsgehoorzaal. In de tentoonstelling staan de verhalen van oudere Leidenaren centraal. Van der Heiden nam die oorlogsbelevenissen de afgelopen twee jaar op en laat ze nu horen via zwarte bakelieten telefoons.

Chris de Waard in gesprek met burgemeester Lenferink over de expositie ‘Over Oorlog gesproken’.

Voor de honderden opgenomen verhalen sprak hij meet ruim zestig stadsgenoten op leeftijd. Die leerde hij kennen via zijn werk bij de thuiszorg. Toen hij doorkreeg hoeveel interessante persoonlijke verhalen er achter al die deuren schuil gingen, besloot hij ze vast te gaan leggen. “Ik wilde die deuren als het waren openen en de verhalen zo voor iedereen beschikbaar maken.

Chris de Waard in gesprek met Pim van der Heiden die de expositie ‘Over Oorlog gesproken’ samenstelde aan de hand van persoonlijke verhalen die hij opnam met Leidenaren die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. 

Vanmiddag opende burgemeester Lenferink de tentoonstelling in het bijzijn van een flink aantal van de geïnterviewde hoofdpersonen. De expositie is tot en met 20 mei gratis te bezoeken. Er zijn zeventig verhalen geselecteerd. De overige verhalen komen later ook beschikbaar, zo is de bedoeling van Van der Heiden. “Het is ook niet zo dat de verhalen in de expositie beter zijn dan andere verhalen. Zo kijk ik er ook helemaal niet naar. Elk verhaal is uniek”. Hij werkt daarom aan een vervolg op de expositie.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×