Hugo Langenberg over coalitie Leiderdorp: 'het gaat om mensen'

Het nieuwe college in Leiderdorp, gevormd door De Lokale Partij Leiderdorp (LPL), het CDA en de VVD, presenteerden afgelopen donderdag de plannen voor de komende vier jaar. Hugo Langenberg, die de formatie leidde en lijsttrekker is van de grootste partij LPL, lichtte het in Politiek071 toe. “Ik zou liever een breder draagvlak hebben, maar formeren is niet alleen maar optellen. Het gaat ook om mensen. Je moet kunnen samenwerken.”

Dat krappe draagvlak komt omdat de PvdA er dit keer niet bij zit. En dat is niet alleen vanwege de verschillende partijprogramma’s. “Het ligt ook aan de karakters”, vertelt Langenberg. Verder wilde hij daar niet op ingaan.

Formateur Hugo Langenberg (LPL) in gesprek met IJsbrand Terpstra in Politiek071

Hoofdlijnen
Het coalitieakkoord is er volgens Langenberg eentje op hoofdlijnen; ook oppositiepartijen kunnen punten inbrengen. Zij zijn echter niet de enige van wie inspraak gewenst is. “Goede ideeën vanuit dorp zijn welkom. Tot komend weekend kunnen de bewoners van Leiderdorp die insturen”, zegt Langenberg. Iedereen krijgt sowieso een antwoord, ook als er niets mee gaat gebeuren.

Tekentafel
Op de vraag of de coalitiepartners met deze input niet opnieuw naar de tekentafel moeten, antwoordt Langenberg helder. “Als dit tot een koerswijziging zou leiden dan moeten we er nog eens naar kijken. Inspraak is een groot goed, maar je moet niet vergeten dat de Leiderdorpers dat op 21 maart ook hadden.” En toen kozen ze ruimschoots voor de partij van Langenberg.

Hondenbelasting
In het coalitieakkoord staat onder andere dat de hondenbelasting wordt afgeschaft. Financieel kan de gemeente deze lastenverlichting van 80 tot 90 duizend euro per jaar opvangen. Bovendien is die belasting niet meer van deze tijd. “Veel gemeenten schaffen het af. Er is bijvoorbeeld ook geen belasting op katten en paarden.”

Sterrentuin
Een van de andere plannen is dat er opnieuw gekeken wordt naar de herontwikkeling van de Sterrentuin. Tijdens de onderhandelingen kwam namelijk boven tafel dat de verwachte kosten nog eens een miljoen hoger uitvallen. “De vraag is of dat wat soberder kan, anders moeten we naar een alternatieve locatie.” Dat zou beteken dat Theater Toverlei kan blijven waar het nu zit.

Het coalitieakkoord zal op 28 mei in de gemeenteraad worden besproken. Dan worden ook Jeff Gardeniers (CDA), Angelique Beekhuizen (LPL) en Willem Joosten (VVD) als wethouder voorgedragen.

 

Leiderdorp Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×