(Foto's: Reanne van Kleef).

De Waag sluit meiden op voor goede doel

Bij Restaurant de Waag aan de Aalmarkt in Leiden worden dinsdag tot en met zaterdag elke dag twaalf uur lang twee meiden opgesloten in een kooi van één bij twee meter. Die hokjes staan symbool voor de hokjes in Indiase bordelen. Met de actie ‘Lock me Up – Free a Girl’ wordt op deze manier aandacht gevraagd voor kinderprostitutie in India. Mensen kunnen bij De Waag doneren of online. Het doel is om 25.000 euro op te halen.

Free a Girl organiseert sinds 2011 ‘Lock me Up – Free a Girl’ als onderdeel van de Week tegen Kinderprostitutie met als doel om met heel Nederland meisjes uit de gedwongen prostitutie te bevrijden. Vorig jaar is er ruim 420.000 euro opgehaald. Het streven is om dit jaar één miljoen euro in te zamelen.

Reanne van Kleef sprak met Lisa en Marjanne die dinsdag als eerste werden opgesloten bij De Waag.

Dinsdag lieten Lisa en Marjanne zich als eerste opsluiten bij De Waag. Marjanne na drie uur in de kooi te hebben gezetten: “De reacties van voorbijgangers zijn heel positief. Het gaat nu ook nog wel goed, maar eigenlijk weet ik nu al soms niet meer hoe ik moet zitten. En we moeten nog negen uur.” Lisa: “Ik doe mee omdat ik het belangrijk vind dat een kind gewoon kind kan zijn. En je waardeert ook veel meer wat je zelf hebt. Ik vind het belangrijk dat iedereen de vrijheid heeft die ik ook heb.”

Met het geld kan de organisatie Free a Girl bevrijdingsteams in India blijven financieren. Ze sporen jonge meisjes op om hen zo snel mogelijk uit de bordelen te bevrijden. Ook de kosten voor opvang, medische zorg en traumaverwerking worden met behulp van het eindbedrag ondervangen. Om een blijvend verschil te maken, wordt de juridische afdeling ondersteund om rechtszaken aan te spannen en daders veroordeeld te krijgen.

Als meisjes eenmaal bevrijd zijn uit een bordeel, staan ze pas aan het begin van een lange weg terug naar een ‘normaal’ bestaan. Free a Girl zorgt ervoor dat zij in het opvanghuis een opleiding krijgen. Bij terugkomst moeten zij –volgens de lokale maatstaven van beloning- in hun eigen levensonderhoud voorzien en soms ook in dat van hun familie. Bijna alle kinderen die bevrijd worden zijn getraumatiseerd. Veel van hen hebben soa’s en sommigen zijn hiv-besmet geraakt. In de opvanghuizen worden ze behandeld, zowel medisch als psychisch. Ze krijgen de tijd om weer op kracht te komen. Ze krijgen ook onderwijs. Sommige kinderen blijven een paar maanden en kunnen snel herenigd worden met hun familie. Anderen blijven jaren in de opvang.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×