COC Leiden blaast roze jongerengroep nieuw leven in; studenten vrezen verwarring

ExpresZo. Dat was decennialang de naam van het jongerenmagazine van COC Nederland. Gericht op, zoals het tegenwoordig heet, LHBTI+ jongeren. Jongeren dus die lesbisch, homo, bi, trans of interseksueel zijn. Het blad bestaat niet meer, een online magazine voor die doelgroepen wel. Daarnaast wordt in verschillende steden onder diezelfde naam gewerkt aan de oprichting van roze jongerenclubs binnen het COC. Ook in Leiden is het COC bezig met het oprichten van een LHBTI+ jongerengroep voor jongeren tussen de 18 en 27.

Jong&Out

Voor iedereen tot en met 18 jaar was er al Jong&Out. Een community voor iedereen die lesbisch, homo, bi, trans(gender), hetero, in-dubio, pan, non-binary, queer of aseksueel is of een intersekse-conditie heeft.

ExpresZo

Voor jongeren vanaf 18 jaar waren er bij COC Leiden nog geen speciale activiteiten. Of in elk geval niet meer. Vroeger hebben er wel dergelijke groepen bestaan. Onder andere de Pink Puppies in de jaren ’80 en in de jaren ’90 was er ook al eens een voorzichtig initiatief onder de naam ExpresZo. Momenteel werkt een groep bestaande uit jongeren en studenten weer aan een soortgelijk initiatief. “Om de 18- tot 27-jarigen aan onze vereniging te binden en hen een gezellige, ontspannen en vooral veilige plek te bieden waar je als LHBTI+ jongere heen kunt en eventueel actief worden”, licht bestuurslid Ivo van Spronsen van COC Leiden toe. De meetings zullen plaats gaan vinden op de derde zondag van de maand van 18.30 uur tot 21.30 uur in het COC Leiden aan de Langegracht 65.

Quintus dispuut

Bij de Leidse studentenvereniging Quintus heeft men ook lucht gekregen van de heroprichting van ExpresZo binnen COC Leiden. De vereniging kent sinds 1983 het Grootsch Leidsch Heerendispuut ExpresZo en de heren zijn bang voor verwarring. Het COC Leiden niet. “Laten we afspreken dat we de daadwerkelijk verdwaalde heterostudent naar jullie toesturen en dat jullie de LHBTI+studenten naar ons sturen”, laat het COC-bestuur de studenten weten.

Vernieling regenboogzebra

COC Leiden en Quintus kwamen elkaar in het recente verleden al vaker tegen. Leden van dispuut Sjap Eisjedies vernielden in oktober 2016 het regenboogzebrapad dat toen op de Nieuwe Beestenmarkt lag. In de afwikkeling daarvan kwamen de partijen nader tot elkaar en werd eer zelfs gezamenlijk een symposium over diversiteit georganiseerd in het pand van Quintus. Ook zijn de ‘Sjappies’, zoals de leden van het dispuut worden genoemd, sindsdien kind aan huis bij COC Leiden. “We zijn de beste ‘heterovriendelijke’ kroeg en disco van Leiden” zegt Van Spronsen die de ExpresZo-leden van Quintus uitnodigt om vooral eens langs te komen. “En als ze niet zo goed durven, kunnen ze altijd nog wat Sjappies meevragen. Zij weten de weg goed te vinden.”

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×