(Archieffoto: Reanne van Kleef).

Waterpoloërs zien kansen in halve finale tegen landskampioen

De waterpolomannen van De Zijl Zwemsport beginnen vanavond de halve finale om de landstitel met een uitwedstrijd tegen UZSC. De ploeg uit Utrecht is de regerend landskampioen en sloot ook de reguliere competitie als koploper af. In een best-of-3 reeks, waarbij zaterdag om 18.00 uur in zwembad De Zijl wordt gespeeld, wordt bepaald wie een plek in de finale bemachtigt.

Reanne van Kleef sprak met speler Stan van Ruiten van De Zijl Zwemsport over de halve finale tegen UZSC en de plaatsing van Jong Oranje voor het EK in Minsk.

De Zijl Zwemsport, die de competitie als vierde afsloot, is duidelijk de underdog. Toch denkt Stan van Ruiten, speler van De Zijl Zwemsport en captain van Jong Oranje, dat er zelfs vanavond al wat te halen valt bij UZSC. En dat zou een belangrijke stap richting de eerste grote prijs in de clubgeschiedenis van De Zijl Zwemsport kunnen zijn.

“Het wankelt bij UZSC”, zegt van Ruiten. “Ze hebben gedurende het seizoen wat problemen gehad met de coach. Die geruchten komen tijdens het seizoen naar boven. Ze hebben ook niet zo’n brede selectie als wij hebben. Misschien zijn ze in de basis wat sterker dan wij, maar als wij gewoon door rouleren kunnen we ze op de knieën krijgen.”

Zeker is dat het niet makkelijk gaat worden voor De Zijl. In Utrecht wordt in een groter bad gespeeld dan in Leiden en dat is altijd even schakelen. Omdat UZSC het thuisvoordeel heeft wordt er ook maar één keer in Leiden gespeeld. “Onze mid-voor Omar is ideaal voor het kleine bad en daar kunnen we thuis op bouwen. Dat wordt even aanpassen, want nu moeten we het vooral met onze wat beweeglijkere mid-voor Tim van der Meer doen. Maar als we er geen zwemwedstrijd van maken en ons eigen spel blijven spelen, kunnen we zelfs de eerste wedstrijd winnen.

Fitte selectie

In aanloop naar de play-offs kreeg De Zijl nog een tegenslag te verwerken: de duim van sterkhouder Adam Maklari raakte in de laatste competitiewedstrijd uit de kom. Inmiddels is Maklari weer hersteld en kan in de halve finale meedoen. Ook Tim van der Meer die eerder dit seizoen door een trap een gebroken kaak opliep, is weer hersteld en de lang geblesseerde captain Thijs Versluis is weer helemaal terug. Daardoor begint De Zijl Zwemsport met een fitte selectie aan de halve eindstrijd.

Jong Oranje

Vorige week speelde Van Ruiten nog met Oranje onder 19 jaar de kwalificatiereeks voor het Europees Jeugdkampioenschap. Ook Leidenaren David Spijker (speler) en Jacob Spijker (assistent-coach bij Jong Oranje, coach van ZVL-Tetteroo) waren onderdeel van het team dat zich plaatste voor het EJK dat in augustus plaatsvindt in Minsk, Wit-Rusland. Captain Van Ruiten speelde daar een grote rol in door een belangrijk doelpunt te scoren in de beslissende wedstrijd tegen Duitsland.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×