(Foto's/video: Chris de Waard).

Woningen Lakenplein opgeleverd

Bewoners uit de Zeeheldenbuurt trokken al maanden geleden in hun nieuwe woning aan het Lakenplein, maar gisteren was dan eindelijk het feestelijke moment van oplevering. Eigenlijk had corporatie Portaal willen wachten op de herinrichting van het plein zelf, maar de gemeente heeft dat pas na de zomer in de planning staan en dat ging wel erg lang duren.

Chris de Waard ging naar de feestelijke oplevering en sprak met manager Volkshuisvesting Jet Bicker Caarten van Portaal, architect Svetla Stefanova die het complex ontwierp en enkele bewoners.

Een andere reden om niet direct een feestje te organiseren waren de nodigde kinderziektes waarmee het complex die eerste maanden te kampen had. “Ik noem het maar kinderziektes”, zegt manager volkshuisvesting Jet Bicker Caarten van Portaal. Voor de bewoners had ze nog een aardigheidje meegebracht. Een fotoboek van het hele transformatieproces waarbij de oude woningen zijn gesloopt en vervangen voor een complex met duurzame sociale huurwoningen en een parkeergarage.

Hoewel nog niet alle problemen zijn opgelost, zijn de bewoners dolblij met hun nieuwe huurwoning. “Dit had ik jaren eerder moeten doen”, zegt bijvoorbeeld mevrouw Springer. Haar buurvrouw Femmie Smit valt haar bij: “Vroeger gingen we op vakantie naar Denemarken en dan huurden we een huis zoals dit. Nu is het elke dag vakantie”.

De 64 nieuwe sociale huurappartementen werden in december 2017 opgeleverd aan de nieuwe bewoners. Onder het complex is een parkeergarage met 57 plekken gerealiseerd. Voor het complex zijn allerlei duurzaamheidsmaatregelen getroffen zoals zonnepanelen en een warmte/koude pomp. Het streven van Portaal is ‘Nul op de Meter’. Die term betekent dat het gebouw in haar eigen energiebehoefte voorziet. De bewoners betalen een minimum aan energiekosten.

Groen Lakenplein
Het oude parkeerterrein op het Lakenplein zelf wordt later dit jaar getransformeerd naar een parkachtige buitenruimte die de overgang gaat vormen naar het even verderop gelegen Singelpark. “Een mooie plek voor een Tiny Forrest”, kregen we op onze redactie al als tip voor de gemeente.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×