De cao-onderhandelingen zijn (voor)alsnog mislukt en dus rijden er vanaf woensdag in elk geval 72 uur geen bussen. (Foto: Emile van Aelst).

Buschauffeurs leggen woensdag werk neer

De cao-onderhandelingen tussen de vakbonden en de werkgevers in het OV zijn mislukt. Dat meldt vakbond CNV Vakmensen. “Dat betekent dat we onze leden bij de vervoersbedrijven oproepen om vanaf woensdagochtend het werk voor 72 uur neer te leggen. Helaas, we hadden het graag anders gezien”, zegt onderhandelaar Jean-Marie Severijns van CNV Vakmensen.

Koude douche
Vorige week leek het er nog even op dat de bemiddelingspoging kans van slagen had. De aangekondigde staking werd daarom twee dagen opgeschoven. “Afgelopen dagen hebben de bemiddelaars achter de schermen intensief gezocht naar een oplossing. We hebben nu een terugkoppeling gekregen van de bemiddelaars. De uitkomst is een koude douche. Er is nog geen licht in de tunnel. De werkgevers weten van geen wijken; er blijkt geen enkele verbetering mogelijk. Dat betekent dat we vanaf woensdag volop in actie gaan.”

Doel
Doel van de acties is een nieuwe cao voor 12.000 werknemers in het openbaar vervoer, met een goede loonsverhoging en concrete afspraken over het aanpakken van de werkdruk. “We realiseren ons heel goed dat een staking in het openbaar vervoer grote gevolgen heeft voor de reizigers. Toch hopen we op enig begrip hiervoor. Het gaat hier niet alleen om de chauffeurs, maar ook om veiligheid en service voor de reizigers. De roosters zijn gewoon te krap, het is teveel gejaag allemaal, dat kan en moet beter.”

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×